SDA: Intenzivno naoružavanje Srbije i Hrvatske i najava vojnog roka upozoravajuća poruka za BiH

Kolegijum Stranke demokratske akcije (SDA) danas je zaključio da je intenzivno naoružavanje Srbije i Hrvatske, kao i najava uvođenja obaveznog vojnog roka u tim državama, upozoravajuća poruka.
SDA: Intenzivno naoružavanje Srbije i Hrvatske i najava vojnog roka upozoravajuća poruka za BiH
Foto: 021.rs
Dodaju da je to upozoravajuća poruka na koju vlasti Bosne i Hercegovine moraju brzo i adekvatno reagovati.
 
"Opasan i nedopustiv je trend da se susedne države ubrzano naoružavaju, dok Oružane snage BiH (OS BiH) planirano i sistematski slabe. Zbog toga se u prvom narednom budžetu moraju obezbediti značajna sredstva za modernizaciju i opremanje OS BiH", naveli su iz SDA.
Dodali su da u isto vreme aktuelna vlast mora hitno deblokirati NATO put BiH i intenzivirati put prema tom vojnom savezu, koji predstavlja bezbednosni kišobran za tu zemlju.
 
Dalje su zaključili da "paternalistički odnos" Srbije i Hrvatske, uz asistenciju sprega SNSD-HDZ BiH i nesebičnu pomoć stranaka probosanske koalicije "Trojke", narušava suverenitet BiH.
"Na delu je očigledna srbijanizacija Republike Srpske i hrvatizacija Federacije BiH. Zvaničnici Srbije i Hrvatske u BiH dolaze kada hoće i ponašaju se kao da su u svome dvorištu", ocenili su iz SDA.
 
Kao najsvežiji primer naveli su nameru premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da sutra otvori deonicu Koridora 5C kod Počitelja, s kojom, kako su naglasili, Hrvatska nema nikakve veze.
 
"Uz to, kompletna manifestacija je u potpunosti hrvatizovana, pri čemu će nametnuti federalni premijer Nermin Nikšić biti tek ukrasno cveće", ocenili su iz SDA.
 
Skandaloznim smatraju hrvatizovanje Komisije za tehnički prijem radova, u kojoj su od 13 članova 12 Hrvati i samo jedan Bošnjak.
 
"Ovakav ponižavajući odnos u projektima koje finansiraju i realiziraju Vlada FBiH i javna preduzeća, i koji su gotovo u potpunosti bili završeni u prethodnom mandatu, posledica su katastrofalnog poteza 'Trojke' da kompletan sektor cestogradnje preda u ruke HDZ-a", saopštili su iz SDA.
 
Govoreći o imenovanju članova Upravnog odbora televizije Federacije FBiH (FTV), ocenili su da je namera "Trojke" i HDZ-a da "nezakonitim imenovanjem UO preuzmu potpunu političku kontrolu nad FTV", dodavši da je to udar na slobodu medija, na koji moraju reagovati predstavnici međunarodne zajednice i organizacija koje se bave zaštitom medijskih sloboda.
 
SDA je ocenila i da "Trojka" želi da prepusti HDZ-u kontrolu nad Upravom policije Federacije BiH (FUP).
 
"Ukoliko na poziciju direktora FUP-a planiraju imenovati Hrvata, to ne znači da on mora biti blizak HDZ-u. Prepuštanjem i te pozicije HDZ-u, 'Trojka', u kojoj su i građanske stranke koje se busaju u prsa svojom multikulturalnošću, pomaže (lideru HDZ BiH Draganu) Čoviću da uspostavi kontrolu nad kompletnim hrvatskim korpusom", istakli su iz te stranke.
 
Dodali su da se, ukoliko će svaku poziciju koja po Ustavu i zakonima pripada Hrvatima stranke "Trojke" prepustiti HDZ-u, s pravom postavlja pitanje koja je onda svrha nebošnjaka u SDP-u ili Našoj stranci.
  • Realista

    03.09.2024 22:44
    Lupetanje SDA
    Na Balkanu niko nema para da popravi trotoar a ne da ratuje...
  • Загор и чикица

    03.09.2024 22:06
    Не паничи те све што смо стекли потрошиће неки AV како дошло тако и ошло од 1. јануара 2025. Србија уводи у наоружање Прангије,Катапулт,Плашљивце ,....пошто смо Капут предали све Макрону и Француској ,оста само изрека Ено ми га Мига

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet