Makron imenovao Mišela Barnijea za premijera Francuske

Francuski predsednik Emanuel Makron imenovao je bivšeg evropskog komesara Mišela Barnijea za novog premijera.
Makron imenovao Mišela Barnijea za premijera Francuske
Foto: Beta/AP
Makron je od Barnijea, nekadašnjeg pregovarača EU za Bregzit, zatražio da "sačini vladu nacionalnog jedinstva u službi zemlje".
 
Bernije je konzervativni političar i bio je u raznim francuskim vladama.
Makron je poslednjih nedelja razmatrao niz potencijalnih premijera, od kojih nijedan nije prikupio dovoljnu podršku da garantuje stabilnu vladu, a nema garancije da će Barnijeova vlada uspeti da usvoji reforme u parlamentu.
 
Makron kaže da se uverio da Barnije potpuno ispunjava uslove za stabilnost i nacionalno jedinstvo.
Krajnje desničarska stranka Nacionalnog okupljanja, čija je partija jedna od najvećih u parlamentu nakon vanrednih julskih izbora, ranije signalizirala je da neće odbaciti Barnijea, ako ispuni određene uslove.
 
Barnije je uporni proevropski i umeren političar od karijere, ali je pooštrio svoj diskurs tokom neuspelog pokušaja da dobije podršku stranke za predsedničke izbore, rekavši da je imigracija izmakla kontroli, stav koji deli stranka Nacionalnog okupljanja.
  • Desničar

    05.09.2024 22:23
    Ovim je desnica preuzela vlast u Francuskoj, jer je Barnije desničar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet