U BiH počela izborna kampanja za lokalne izbore 6. oktobra

U ponoć je i zvanično počela predizborna kampanja za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, koji će biti održani 6. oktobra.
U BiH počela izborna kampanja za lokalne izbore 6. oktobra
Foto: 021.rs
Stranke, stranački i nezavisni kandidati će do 5. oktobra, do 7 sati, moći da predstavljaju svoje programe nakon čega će nastupiti 24-satna izborna tišina.
 
Učešće na izborima overeno je za 296 političkih subjekata i 26.089 kandidata. To obuhvata 110 političkih partija, 58 koalicija, 76 nezavisnih kandidata, 43 nezavisna kandidata nacionalnih manjina i devet lista nezavisnih kandidata.
Za skupštine opština i opštinska veća overeno je učešće 25.703 kandidata, među kojim je 42,61 odsto žena.
 
Kada je reč o kandidatima za načelnike, odnosno gradonačelnike, ima ih 386, od toga je 29 žena.
Predsednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić saopštila je juče da svi politički subjekti kampanju mogu sprovoditi na celoj teritoriji BiH, a nadležni organi su dužni da obezbede slobodu njihovog i kretanja njihovih birača i pristalica, kao i ravnopravan tretman u njihovim zahtevima da javna mesta koriste u svrhu kampanje.
 
Ona je navela da su politički subjekti dužni da obezbede ravnopravnu promociju kandidata oba pola u izbornoj kampanji.
 
Za kršenje izbornih pravila predviđene su kazne do 30.000 KM.

Teme

BiH

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet