Britanac osuđen za pomaganje u razbuktavanju požara u hotelu sa migrantima

Britanac koji je pomagao u razbuktavanju namerno izazvanog požara u hotelu sa više od 200 smeštenih azilanata osuđen je pred sudom u Šefildu na devet godina zatvora.
Britanac osuđen za pomaganje u razbuktavanju požara u hotelu sa migrantima
Foto: Pixabay
To je najduža zatvorska kazna do sada izrečena onima koji su prošlog meseca divljali na utradesničarskim protestima širom Engleske.
 
Slikar i dekorater Tomas Birli priznao je prilikom izricanja kazne krivicu po optužnici za podmetanje požara u hotelu Holidej In Ekspres u mestu Roterham kraj Šefilda - sa namerom ugrožavanja ljudskih života.
Sudija Džeremi Ričardson rekao je Birliju, starom 27 godina, da je njegov slučaj "van svake sumnje" jedan od najozbiljinijih među desetinama koji su dospeli prošlog meseca pred šefildskih sud u vezi sa divljanjem ultradesnih demonstranata, protivnika migranata, ispred hotela koji je potom zapaljen.
Ričardson je rekao da je duža zatvorska kazna neophodna jer Birli predstavlja –-opasnost po javni red i mir. Birli će po izlasku iz zatvora biti pod nadzorom još pet godina, pa ako učini krivično delo - može biti vraćen u zatvor.
 
Sudija je rekao da su ga naročito zabrinuli aspekti izveštaja da su Birlijeva interesovanja bila na "teritoriji koja se graniči, ako ne i zalazi, na područje belačkog rasističkog razmišljanja".
 
Birli je već osuđivan, pored ostalog za rasistička zlostavljanja.
 
On je priznao krivicu za podmetanje požara sa namerom da ugrozi ljudske živote, nasilničko ponašanje i za posedovanje ofanzivnog oružja.
 
Sudija je ocenio i da je napad na hotel bio usko povezan sa rasizmom.
 
Sud je iz svedočenja utvrdio da je maskirani Birli učestvovao u mnogim od najgorih incidenata tog dana, uključujući dodavanje grana na vatru u kantu koja je zapaljena bila prislonjena uz ulaz u hotel.
 
Štaviše, pomogao je da se još jedna zapaljena kanta postavi povrh te prve. Bacao je projektile i kante na policajce, i pokušavao da im odseče odstupnicu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet