Alžir danas bira predsednika: "Pobednik se unapred zna"

U Alžiru se danas održavaju predsednički izbori na kojima se očekuje pobeda Abdelmadžida Tebuna koji se kandidovao za svoj drugi mandat.
Alžir danas bira predsednika: "Pobednik se unapred zna"
Foto: Pixabay
Više od 24 miliona Alžiraca pozvano je u subotu na birališta koja su otvorena od 7 do 18 časova.
 
Prvi rezultati se očekuju večeras, dok će pobednik biti proglašen najkasnije u nedelju.
"Pobednik se unapred zna, s obzirom na kvalitet. Neobično je mali broj konkurenata, a izborna kampanja koja liči na komediju", kaže Mohamed Henad stručnjak političkih nauka.
 
Ponovni izbor Tebuna (78) je utoliko izvesniji jer četiri vodeće stranke podržavaju njegovu kandidaturu, posebno Nacionalni oslobodilački front (FLN) i islamistički pokret El Bina.
"Predsednik želi veliku izlaznost. On nije zaboravio da je izabran 2019. godine kada je izlaznost bila veoma niska. On želi da bude izabran u normalnim uslovima", saopštio je studijski centar Cermam u Ženevi.
 
Uzdržanost je oborila rekorde (60 odsto) tokom izbora na kojima je pobedio Tebune u decembru 2019. sa 58 odsto glasova, dok su masovne demonstracije za promenu sistema koji je na snazi od nezavisnosti 1962. bile u punom jeku.
  • Realista

    07.09.2024 10:38
    civilizacija nije pravo
    Demokratija prosto nije za svakoga, moraš biti civilizovan, svestan i socijalno odgovoran da bi imao pravo glasa. Mnogi narodi nisu stigli do tog nivoa razvoja, mnogi nikad ni neće. Recimo, srbija.
  • Bojan

    07.09.2024 09:57
    Politicari marioneteGlobalista
    Kako i na svim tzv.demokratskim izborima sirom planete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet