BiH bi mogla da bude izbačena iz Saveta Evrope zbog neispunjavanja presude Suda za ljudska prava

Azra Zornić, po čijoj tužbi je Evropski sud doneo presudu protiv BiH zbog diskriminacije, najavila je mogućnost da zbog nesprovođenja te presude zatraži isključenje BiH iz Saveta Evrope.
BiH bi mogla da bude izbačena iz Saveta Evrope zbog neispunjavanja presude Suda za ljudska prava
Foto: 021.rs
Zornić je na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "I BiH protiv presuda Evropskog suda za ljudska prava", navela da nastavlja svoju borbu komunikacijom sa Odborom ministara Saveta Evrope za nadzor izvršenja presuda ESLJP, od kojih će na kraju tražiti da predlože isključenje BiH iz Saveta Evrope, "jer toj zemlji, ovakoj kakva je, tamo nije mesto".
"Još 27. februara ove godine podnela sam krivičnu prijavu protiv lidera HDZ BiH Dragana Čovića zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo neizvršenje odluke ESLJP", kazala je Zornić, dodavši da je dobila odgovor tužilaštva o nesprovođenju istrage.
Naglasila je da će podneti nove krivične prijave protiv osoba odgovornih za neprovođenje presuda ESLJP.
 
ESLJP doneo je još 5. jula 2014. godine presudu u slučaju "Zornić", navodeći da su Azri Zornić prekršena ljudska prava.
 
Zornić je tužila BiH zbog diskriminacije, odnosno zbog nemogućnosti da učestvuje na izborima za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH jer se ne izjašnjava kao pripadnik jednog od tri konstitutivna naroda u BiH.

Teme

BiH
  • Partyjot

    11.09.2024 09:34
    imre
    Vidi se da nisi nikad bio u BiH.
  • Kole

    09.09.2024 09:48
    Srbija
    Mora da ojačaju centralne državne službe. Tako je svugde na svetu. To nije unitarizam jer su sve strane zastupljene. Uostalom, tako su organizovane i Srbija i Hrvatska, a licemerno ne daju BiH.
  • Markes

    09.09.2024 08:43
    ?
    Po njima ne postoji ništa drugo osim ta tri konstitutivna naroda? Znači postoje samo bošnjaci, hrvati i srbi. A da se izjasniš kao recimo nemac ili englez ne možeš.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet