Nemačka uvela granične kontrole na celoj svojoj kopnenoj granici

Vlada Nemačke naložila je danas da se na šest mesci uvedu kontrole na svim njenim kopnenim granicama, čime je proširila te mere koje je već imala na nekim granicama.
Nemačka uvela granične kontrole na celoj svojoj kopnenoj granici
Foto: Pixabay
Kao razlog su navedeni ilegalne migracije i zaštita zemlje od ekstremističkih pretnji.
 
"Jačamo unutrašnju bezbednost kroz konkretne akcije i nastavljamo sa tvrdim pristupom prema iregularnim migracijama", rekla je  ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer.
Nemačko Ministarstvo je saopštilo da je danas obavestilo Evropsku uniju o režimu na prelazima na kopnenim granicama sa Francuskom, Luksemburgom, Holandijom, Belgijom i Danskom koji će trajati u narednih šest meseci, a počinje da se primenjuje od 16. septembra. 
 
Restriktivne mere već su na snazi na granicama Nemačke sa Poljskom, Češkom, Austrijom i Švajcarskom.
"Dok ne dođemo do snažne zaštite spoljnih granica Evropske unije kroz novi Zajednički evropski sistem azila, moramo dodatno ojačati kontrole naših nacionalnih granica", rekla je Fezer.
 
Prema njenim rečima, Nemačka je od prošlog oktobra odbila zahtev više od 30.000 ljudi da pređu njene granice.
 
Koaliciona vlada nemačkog socijaldemokratskog kancelara Olafa Šolca je pod pritiskom da se snažnije suprotstavi nelegalnim migracijama. 
 
Prošlog meseca, u napadu nožem na posetioce festivala u Solingenu ubijeno je troje ljudi, a počinilac je azilant iz Sirije koji tvrdi da mu je inspiracija bila teroristička grupa Islamska država.
 
Nemačka je od 2015. godine primila ogroman broj izbeglica sa Bliskog istoka, ali se njene vlasti sada suočavaju sa sve većim političkim otporom i jačanjem podrške za ekstremno desnu stranku Alternativa za Nemačku. 
 
Ta antiimigrantska stranka, koja uživa veliku popularnost na istoku Nemačke, pobedila je na izborima u tamošnjoj saveznoj državi Turinigija, a u Saksoniji je osvojila drugo mesto po broju glasova.
  • Antun čupak

    11.09.2024 08:56
    Bog te mazo,maca pojela šengen!!!
  • Djorde

    10.09.2024 08:51
    Pogresna adresa!
    Treba za svoj problem da se oglase mama Merkel! Ona imje to sve spakovals, kao i nama!
  • Storno

    10.09.2024 07:41
    EU u granicama
    Sjajna vest! EU ideologija o kontinentu bez granica više ne postoji!
    A sada da se svi zajedno potrudimo da Nemačka ostane u svojim granicama i da iz njih nikada više ne izlazi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet