Danas debata Haris i Trampa - ključni trenutak u predizbornoj kampanji

Ključni trenutak u kampanji koja vodi do predsedničkih izbora u SAD u novembru, debata između Donalda Trampa i Kamale Haris održaće se danas, 10. septembra u Nacionalnom ustavnom centru u Filadelfiji.
Danas debata Haris i Trampa - ključni trenutak u predizbornoj kampanji
Foto: Beta/AP
Dvoje kandidata koji se, kako piše Glas Amerike, nikada nisu sreli niti razgovarali telefonom, srešće se u 21 čas po lokalnom vremenu u jednoj jedinoj debati u kampanji.
 
Desetine miliona Amerikanaca će verovatno gledati susret dvoje predsedničkih kandidata koji bi trebalo međusobno da razmene strelice 90 minuta dok budu odgovarali na pitanja koja budu postavljali dvoje voditelja ABC Njuza, Dejvid Mjur i Linzi Dejvis.
Debata će trajati 90 minuta sa dve reklamne pauze, a bacanje novčića održano je virtuelno u utorak, 3. septembra, da bi se odredilo mesto na podijumu i redosled završnih reči.
 
Tramp pobedio je u bacanju novčića i on će dati poslednju izjavu, dok je Haris izabrala desnu poziciju na podijumu iz ugla gledalaca.
 
Pravila podrazumevaju da kandidati ulaze po predstavljanju sa suprotnih strana bine, a prva će biti predstavljena aktuelna partija na vlasti, odnosno Demokratska stranka.
Nema uvodnih izjava i završne reči će trajati dva minuta po kandidatu, dok su rekviziti i unapred napisane beleške zabranjeni.
 
Nijedna tema ili pitanja se neće deliti unapred sa izbornim timovima i kandidatima, a Haris i Trampu će biti obezbeđena olovka, blok papira i flaša vode, piše ABC njuz.
 
Kandidati će imati dva minuta za odgovor na pitanje, dva minuta za protivargument protivniku i jedan dodatni minut za naknadne aktivnosti, pojašnjenja ili odgovore.
 
Mikrofoni će biti uključeni samo za kandidata čiji je red da govori.
 
Kandidatima neće biti dozvoljeno da postavljaju pitanja jedni drugima, već samo moderatorima debate.
 
Osoblje kampanje ne sme da komunicira sa kandidatima tokom reklamnih pauza i u sali neće biti publike.
 
ABC njuz dodaje da je zadatak moderatora da osigura da kandidati poštuju dobijeno vreme i pristojnu diskusiju.
Ispitivanja javnog mnjenja na nacionalnom nivou pokazuju da je takmičenje tesno. Anketa Njujork tajmsa i Siena koledža pokazala je da Tramp vodi sa 48 prema 47 odsto na nacionalnom nivou, iako su novine pokazale da je Haris u proseku ispred u više anketa u tri ključne države - Viskonsinu, Mičigenu i Pensilvaniji, sa izjednačenom podrškom kandidatima u četiri druge ključne države - Arizoni, Džordžiji, Nevadi i Severnoj Karolini.
  • zztop

    11.09.2024 12:38
    Ovako šta kod nas neće da se desi , AV se obračuna sa opozicijom uvek preko tv obraćanja ...
  • xqt

    10.09.2024 23:06
    Bolja je
    Navijam za Haris. Trampa je dosta bilo.
  • Svarošanin

    10.09.2024 09:25
    Ju-Es-Ejjjjjjj
    Debata u kojoj kandidati ne smeju da se obraćaju jedan drugom? U bastionu demokratije? Čemu onda druge države da se nadaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet