Mađarska pripremila autobuse za slanje migranata u Brisel

Mađarska je prikazala autobuse koje je pripremila za prevoz u Brisel tražilaca azila koji stižu na njenu granicu sa Srbijom, što je izazvalo ljutitu reakciju Vlade Belgije.
Mađarska pripremila autobuse za slanje migranata u Brisel
Foto: Beta (Tibor Illyes/MTI/AP)
Vlada Mađarske je to najavila u avgustu, a poslednjih dana medijskom akcijom promovisala niz žutih gradskih autobusa iznajmljenih za to.
 
"EU bi da natera Mađarsku da pusti ilegalne imigrante koje zaustavimo na svojoj južnoj granici", rekao je u petak zamenik ministra unutrašnjih poslova Bence Retvari.
"Posle primene evropskih procedura, ponudićemo im besplatnu kartu u jednom pravcu do Brisela",  rekao je on i dodao: "Ako ih Brisel želi, imaće ih".
 
To je odgovor Mađarske na rekordnu kaznu od 200 miliona evra koju joj je u junu izreklo evropsko pravosuđe zbog nepoštovanja sporazuma o pravu na azil, uz kaznu od milion evra dnevno sve dok ne uskladi svoju politiku s propisima EU. Ona odbija da to plati, smatrajući kaznu "nepravednom i skandaloznom".
"Pretnja Mađarske prevozom migranata u Brisel je neprihvatljiva", saopštila je belgijska državna sekretarka za azil i migracije Nikol de Mur.
 
"Ta vrsta bravura je štetna i kontraproduktivna i podriva solidarnost i saradnju u Uniji", ocenila je ona, upozorivši na "flagrantno kršenje evropskih i međunarodnih sporazuma".
 
Evropska komisija nije htela da komentariše, rekavši da je "navikla na bučne izjave Mađarske".
 
Ne propuštajući priliku da osudi navodnu "zamenu naroda" u zapadnoevropskim zemljama, nacionalistički mađarski premijer Viktor Orban žestoko se protivi dolasku migranata izvan Evrope u njegovu zemlju.
 
Od krize 2015, on je zabarikadirao Mađarsku podizanjem ograda na granicama, rekavši da želi da "odbrani hrišćansku Evropu".
 
Ako Budimpešta ne plati kaznu, Evropska komisija može da joj je odbije od evropskih fondova koje još nije dala Mađarskoj. Uz to EU i dalje ne isplaćuje 19 milijardi evra zbog napada Mađarske na principe vladavine prava.
  • Jony

    11.09.2024 10:23
    Nemas pojma
    @Viktor
    Nemaš pojma. Kao papagaj ponavljaš agendu koju šire propagandisti iz Rusije i Kine.
  • Sabahudin

    11.09.2024 06:48
    Omerović
    Bravo za Mađarsku. Olakšavaju putovanje migrantima. Svaka čast...
  • Viktor

    10.09.2024 22:53
    Nemaš pojma
    @Realista
    Nemaš pojma. Kao papagaj ponavljaš agendu koju šire propagandisti iz EU i Amerike.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet