Bivši albanski premijer i formalno optužen za korupciju u vezi sa privatizacijom zemljišta

Salji Beriša, bivši premijer, a sada lider glavne opozicione partije u Albaniji, izjavio je danas da je protiv njega zvanično podignuta optužnica zbog korupcije u vezi sa privatizacijom zemljišta.
Bivši albanski premijer i formalno optužen za korupciju u vezi sa privatizacijom zemljišta
Foto: Pixabay
Ocenio je da se radi o politički motivisanom činu.
 
Beriša se u oktobru prošle godine našao pod istragom zbog sumnje da je zloupotrebio javnu funkciju kako bi njegov zet Džamarber Maltezi mogao da privatizuje javno zemljište u glavnom gradu Tirani i da sagradi 17 stambenih zgrada.
Lider opozicione Demokratske partije, koji ima 79 godina, od decembra je u kućnom pritvoru jer je prekršio prethodni dogovor sa sudom da se na svake dve sedmice javlja vlastima.
 
Zabranjeno mu je i da putuje u inostranstvo.
Beriša je danas otišao u kancelariju specijalnog tužioca, poznatu kao Specijalna struktura za borbu protiv organizovanog kriminala, gde mu je oko pola sata čitana optužnica.
 
Prema njegovim rečima, tom prilikom je oslovljavan sa "optuženi" i uručen mu je dosije sa dokazima na oko 500 strana. Te dokaze on je nazvao "lažima".
 
Maltezi, koji se osim investiranjem bavi i politikom, takođe je danas pozvan da bi bio informisan o tome da je protiv njeg zvanično podignuta optužnica za korupciju.
 
Albanski parlament je u decembru lišio Berišu krivičnopravnog imuniteta.
 
Beriša tvrdi da su i njegovo hapšenje i istraga protiv njega odraz političke represije koju je naredio premijer Edi Rama, vođa vladajuće Socijalističke partije.
 
"Ništa se promenilo nije. Ovo je nastavak političke osvete", rekao je Beriša novinarima ispred kancelarije specijalnog tužioca pošto je odbacio sve optužbe za korupciju. Dočekala ga je masa pristalica, koja mu je klicala u znak podrške i kritikovala vladu.
 
Beriša je od 1992. do 1997. godine bio predsednik Albanije. Premijer je bio osam godina - od 2005. do 2013. godine. Na parlamentarnim izborima 2021. godine vratio se u odborničku klupu Skupštine Albanije kao poslanik Demokratske partije.
 
Izbori u Albaniji su sledeće godine. Bude li Beriša osuđen ili mu se i dalje bude sudilo u vreme njihovog održavanje, moglo bi mu biti onemogućeno da na izborima bude biran.
 
SAD su u maju 2021. godine, a Velika Britanija u julu 2022. godine zabranile Beriši i članovima njegove porodice ulazak u te zemlje - zbog optužbi za korupciju.
  • Ovako

    11.09.2024 23:18
    Ovako
    nesto u Srbiji nema niti se nazire na vidiku! AV ovakve unapredjuje! Albanija je za ovakvu Srbiju institucija zakona i odgovornosti!
  • Cocco

    11.09.2024 18:57
    Uuuuu, da nije neka epidemija, pa da ne krenu optižnice po regionu?
    Mada, i ono sa falš diplomama u Crnoj Gori, ko zna na šta će sve da izađe...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet