Bivši potpredsednik EP uhapšen u aferi trgovine diplomama u Poljskoj

Donedavni poljski evroposlanik za opozicionu stranku Pravo i Pravda, nekadašnji potpredsednik Evropskog parlamenta Rišard Čarnecki uhapšen je danas na aerodromu u Varšavi.
Bivši potpredsednik EP uhapšen u aferi trgovine diplomama u Poljskoj
Foto: Pixabay
On je uhapšen u okviru istrage velike afere sa korupcijom oko trgovine diplomama privatnog univerziteta za menadžere Kolegijum Humanum u Varšavi.
"Na aerodromu u Varšavi danas su agenti Centralnog biroa za borbu protiv korupcije (CBA) uhapsili bivšeg evroposlanika Rišarda Č. i njegovu suprugu Emiliju H. Krivični postupak ima veze sa univerzitetom Kolegijum Humanum", saopštio je danas portparol CBA Jacek Dobžinjski.
 
Čarneckog i njegovu suprugu prevoze u Katovice pošto tamošnje tužilaštvo vodi krivični postupak, a Dobžinjski nije isključio hapšenje drugih poznatih funkcionera u vezi sa trgovinom diplomama, koje su, dok je konzervativna stranka Pravo i Pravda do prošle godine bila na vlasti, obezbedjivale visoke položaje u državnim i javnim preduzećima.
U februaru je CBA uhapsila rektora tog univerziteta i još šest drugih lica osumnjičenih da su učestvovali u aferi. 
 
Poljski mediji otkrili su 2022. godine, dok su još konzervativci Jaroslava Kačinjskog bili na vlasti, da se na tom privatnom menadžerskom univerzitetu masovno školuju partijski kadrovi tada vladajuće stranke, a takodje kandidati koji su kasnije postajali menadžeri u državnim preduzećima.
 
Diplomu i titulu MBA u Kolegijum Humanum stekao je izmedju ostalih direktor Državnih šuma u Gdanjsku, Bartolomjej Obajtek, brat direktora petrohemijskog koncerna Orlen i dvojica savetnika poljskog predsednika Andžeja Dude.
 
Diplome su sticali lako, nisu morali ni da se pojave na predavanjima i ispitima, dovoljno je bilo da plate školarinu, a portparol CBA je kazao da se ta istraga i postupak vode za krivično delo sticanja materijalne koristi u organizovanoj kriminalnoj grupi kada su diplome izdavali nepošteno, primajući za njih mito.
 
Ta afera nije jedina zbog koje Čarneckom preti zatvor, pošto je ovog leta optužen za mahinacije i kradju sredstava Evropske unije za to što je na osnovu lažnih faktura, izmišljenih vozila, putovanja i trasa sa izmišljenih adresa na prevaru od Evropskog parlamenta naplatio 203.167 evra nepostojećih putnih troškova.
 
U periodu od 2009-2013 godine naplatio je putne troškove za 243 putovanja sa kilometražom dovoljnom da pet i po puta putuje oko Zemlje i to neke od službenih puteva u Brisel ili Strazbur motociklom ili mopedom, pa čak i traktorom.
 
Evroposlanik je kada je afera izbila pre dve godine vratio polovinu sume koju je na prevaru dobio od EP, a za izmišljene podatke i mahinacije optužio je svoje asistente što je medjutim osporeno tokom istrage.
  • vitamin

    12.09.2024 15:41
    Pa ne mislim da je to ovde izmisljeno. Postoji dugo u svetu, Britanci imaju generala koji nije isao u vojnu skolu nego na zurnalistiku.

    Ja sam zavrsio PRAVI fakultet - ne mislim da omalovazavam druge fakultete i studente, nego ono - kod drzave (samo tu je i bilo), 5 godina... Sta sam morao odmah posle - pa da idem da radim, gotova skola, sad radno mesto...

    Firma velika, (sada strana) u sred statuta mrtva-hladna napise da "ne odobrava post-diplomsko obrazovanje". Opa! Menadzer mi je, kad sam trazio jednogodisnju specijalizaciju rekao da je to "divna ideja, da mogu sam da je platim i o svom slobodnom vremenu zavrsim".

    Cuj, necu - ja za taj papir znam dovoljno, nego ce firmi trebati covek.spec za odredjene zadatke, trazi zakon. Eeee, i pod silom zakonskog moranja - upisu me. Kad tamo-vamo, valjda se snasao kako treba i - "ajde ti da kazes da neces vise da studiras"?

    Ne pada mi napamet, reci to ti - ja skoro zavrsio, nego ti ne placas pa nemam zvanicno... Nije platio. To ti je pakost. Sebi je kupio razne diplome, pola sam radova ja pisao - pa on je naime, strucnjak, njemu se moze i da se "obrazuje".

    Znaci ako nisi politicki potrcko, ili mutni biznismen (ovaj jeste mutan) - moze biti da ce Firma da te ometa. Sada sam mator i ne treba mi to vise, realno sam dovoljno poznat u strucnim krugovima da mi par slova ne znaci.

    Ali ne verujem nikome ko postane izvrsna vlast, zatim naucnik. Nema vremena.
  • Leteći taxi

    12.09.2024 09:51
    Kad ovde krenu, pola SNS, vlasti i članova, pravac višegodišnja hladovina.
  • Lenka

    12.09.2024 09:42
    */*/*
    Garant su išli na obuku kod Tome, Stefanovića, Jorgovanke, Šapića. Uh predugačak je spisak. Bojim se da nekoga izostavim, pa da se uvredi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet