Kamala Haris i Donald Tramp se rukovali na komemoraciji žrtvama u Njujorku

Amerikanci danas odaju poštu žrtvama terorističkih napada od 11. septembra 2001. i to u jeku kampanje za predsednika SAD.
Kamala Haris i Donald Tramp se rukovali na komemoraciji žrtvama u Njujorku
Foto: Beta/AP (Stefan Jeremiah)
Tako su na komemoraciji u Njujorku, na mestu rušenja Svetskog trgovinskog centra, zajedno stajali predsednik Džozef Bajden i oba kanidata za šefa države, potpredsednica Kamala Haris i bivši predsednik Donald Tramp.
 
AP izveštava da su se Bajden i Tramp rukovali, a da je do rukovanja došlo i između Trampa i Kamale Haris, verovatno kao rezultat posredovanja.
Dana 11. septembra 2001. godine oteti putnički avioni udarili su u "kule bliznakinje" Svetskog trgovinskog centra u Njujorku i Pentagon u Vašingtonu, dok se četvrti avion srušio u polju u Pensilvaniji. Svetski trgovinski centar se srušio, Pentagon je ozbiljno bio oštećen. Ukupno je poginulo skoro 3.000 ljudi.
 
Komemoracija na svake četiri godine pada u vreme najžešće predsedničke kampanje, podseća AP i ukazuje na to da su se danas u Njujorku kandidatkinja Demokratske partije Kamala Haris i kandigat republikanske partije Donald Tramp ponovo susreli licem u lice samo nekoliko sati posle svoje prve TV debate, održane prethodne večeri.
Tramp i njegov potpredsednički kandidat Džej Di Vens stigli su na komemoraciju oko osam sati ujutru i slikali se sa nekim od građana. Haris je došla oko pola sata kasnije, a deo okupljenih na ceremoniji tada je skandirao "Kamala!".
 
Bajden i Tramp su se rukovali, a bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg je, po svemu sudeći, posredovao da se i Haris i Tramp rukuju.
 
Rivali na predsedničkim izborima zatim su stajali na maloj razdaljini jedno od drugog, dok su između njih bili Bajden i Blumberg.
 
Kao i svake godine, ceremonija je počela zvonjavom zvona i čitanjem imena žrtava.
 
Politička situacija u zemlji nije bila glavna tema članova porodica onih koji su poginuli 11. septrembra 2001. godine. Među njima je Keti Noton, koja je došla da oda počast svom rođaku Majklu Robertsu, jednom od stotina vatrogasaca koji su poginuli tog dana.
 
Dvadeset tri godine kasnije, "rane su i dalje sveže", rekla je i dodala: "Želimo da budemo sigurni da se ljudi uvek sećaju, da se imena uvek čitaju i nikada ne zaborave. Vreme prolazi, svake godine, a ne biva nam ništa lakše", dodala je.
 
Bez obzira na predsedničku kampanju, organizatori komemorativnih ceremonija su se trudili da fokus ostane na žrtvama.
 
Godinama, političari su samo posmatrači na komemoracijama kod Svetskog trgovinskog centra, a mikrofoni pripadaju rođacima koji naglas čitaju imena žrtava.
 
"Ako je političarima stalo do toga što se dešava ovde, lepo. Dođite. Ali ako dolaze samo zbog političkih poena, to me sekira", rekla je Korin Bišop, koja je 11. septembra izgubila rođaka Džona Mekdauela mlađeg.
 
Bajden, kojem je ovo poslednja komemoracija 11. septembra u predsedničkom mandatu, zajedno sa Haris će prisustvovati i komemoracijama u Pensilvaniji i Pentagonu, mestima gde su se srušili putnički avion pošto su kontrolu nad njima preuzeli teroristi Al Kaide.
 
Tramp takođe ide na komemoraciju blizu Šenksvila u Pensilvaniji. Za avion koji je pao na poljima Pensilvanije kasnije je utvrđeno da je takođe išao ka Vašingtonu.
 
U napadima je poginulo 2.977 ljudi, a ostale su hiljade ožalošćenih rođaka i preživelih.
 
Katastrofalni napadi su promenili američku spoljnu politiku, prakse u domaćoj bezbednosti i mentalitet mnogih Amerikanaca koji do tada nisu smatrali da mogu da budu meta napada stranih ekstremista.
  • Realista

    11.09.2024 20:51
    niko kao srbi
    A šta su trebali da urade, da se pobiju civilizovano pesnicama kao svi normalni srbi kad se ne slažu? (Mada su oba američka kandidata praktično na istoj strani - kako zamajavati masu da te izabere za predsednika SAD)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet