Putin: Desetine država žele da učestvuju u radu BRIKS-a

Desetine država žele da učestvuju u radu BRIKS-a, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku u Sankt Peterburgu sa visokim predstavnicima zemalja BRIKS-a.
Putin: Desetine država žele da učestvuju u radu BRIKS-a
Foto: Beta/AP
"Danas je 34 države već izrazilo želju da se na ovaj ili onaj način uključi u aktivnosti našeg udruženja", rekao je Putin, prenosi agencija RIA Novosti.
 
On je napomenuo da Rusija u okviru BRIKS-a veliku pažnju posvećuje pitanjima bezbednosti i da su aktivnosti Moskve kao predsedavajuće BRIKS-a 2024. godine, bile usmerene na brzu integraciju novih članica asocijacije.
Ruski predsednik je naveo da je BRIKS akumulirao značajno iskustvo u reagovanju na bezbednosne izazove.
"Gradimo na zaista solidnom iskustvu saradnje koje je akumulirao BRIKS u reagovanju na pretnje terorizma i ekstremizma, nezakonite trgovine oružjem i drogom, transnacionalnog kriminala i ilegalne migracije. Među konkretnim rezultatima zajedničkog rada država BRIKS-a izdvajam stvaranje posebnog elektronskog registra za razmenu podataka o kompjuterskim napadima i incidentima. Odluka o osnivanju saveta za finansiranje terorizma i pranje novca u BRIKS-u je u završnoj fazi", konstatovao je Putin.
 
Prema njegovim rečima, planirano je da se na samitu BRIKS-a u Kazanju odobri paket sporazuma o saradnji u različitim oblastima.
 
On je napomenuo da je današnji sastanak u Sankt Peterburgu jedna od važnih etapa u pripremi samita BRIKS-a, koji će biti održan 22-24. oktobra u Kazanju.
 
Dvodnevni 14. sastanak predstavnika država BRIKS-a počeo je juče pod predsedavanjem sekretara Saveta bezbednosti Rusije Sergeja Šojgua.
 
Rusija ove godine predsedava BRIKS-om.
  • Ziveo BRIKS

    13.09.2024 21:51
    Živele članice BRIKSA
    Uzdravlje !!!
  • Та немојте касти!

    13.09.2024 14:57
    Realista @ Нетачан, а и небитан податак. Паритетна куповна моћ у Русији је већа него у било којој држави еу. Светска банка то каже, а она је ваљда ваша?
  • Realista

    13.09.2024 12:38
    statistika je bitna
    Da li znate da jedna Francuska ima 20% veći GDP od jedne rusije iako ima duplo manje stanovnika? Toliko o tome, hvala i doviđenja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet