Hitler više neće biti počasni građanin gradića pored Bona

Nacistički lider Adolf Hitler više neće biti počasni građanin gradića pored Bona.
Hitler više neće biti počasni građanin gradića pored Bona
Foto: Pixabay
Kako piše Dojče vele, za tu odluku zaslužni su učenici desetog razreda Gimnazije Zibengebirge (SIBI) u Bad Honefu koji su za to podneli inicijativu koju je potpisalo više od 1.300 ljudi.
 
Oni su odlučili da podnesu zahtev da se taj grad od 25.000 stanovnika u blizini Bona zvanično odrekne svog počasnog građanina - Hitlera.
Pet učenica koje govore u ime razreda, Kati, Lili, Ronja, Mia i Zelin, zajedno sa svojim nastavnikom, Tomasom Rotom, želele su da istupe protiv desničarskih ideja.
 
"Živimo u ovom gradu, pa nas naravno interesuje i njegova istorija. Onda smo se zapitali da li možemo da iskoristimo svoj uticaj da promenimo istoriju i Hitleru ukinemo titulu počasnog građanina. Na ideju smo došli preko našeg nastavnika i onda je svaka od nas poslala mejl gradonačelniku", rekle su one.
Njihovu inicijativu potpisalo je više od 1.363 ljudi, što je pet odsto stanovnika Bad Honefa, odnosno broj neophodan da Gradsko veće glasa o inicijativi.
 
Gradić Bad Honef proglasio je Adolfa Hitlera za počasnog građanina 5. aprila 1933, samo mesec dana nakon pobede njegove Nacionalsocijalističke radničke partije na izborima. Taj mali grad bio je jedan od prvih, a već do 1934. godine to je učinilo ukupno 4.000 gradova i opština.
 
Iako je nacističkom diktatoru "zvanje" počasnog građanina isteklo automatski kada je 30. aprila 1945. godine izvršio samoubistvo, Bad Honef to do danas nije zvanično ukinuo.
 
"Ponosni smo na učenike. To je sjajna inicijativa, zato što su naučili da je samoefikasnost u politici moguća", rekao je gradonačelnik Oto Nojhof.
 
Za istoričara Tomasa Šlemera, odluka o oduzimanju Hitlerovog "zvanja" je zakasneli korak, prenosi Tanjug.
  • neko

    14.09.2024 18:48
    Dobro ste se setili, posle 79 godina.
  • Mile

    14.09.2024 12:23
    Da li je moguce
    Zasto su tako pozurili?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet