VIDEO Velike poplave širom Evrope, u Rumuniji petoro stradalo: Dunav preti i drugim zemljama

Zemlje Srednje Evrope pogodile su velike poplave.
VIDEO Velike poplave širom Evrope, u Rumuniji petoro stradalo: Dunav preti i drugim zemljama
Foto: Beta/AP
U Češkoj vodostaj dostigao opasne nivoe u desetak oblasti širom zemlje, plaveći kuće i puteve u više gradova i sela. U Poljskoj su u toku evakuacije iz predostrožnosti, nadležni upozoravaju da "najgore tek dolazi". 
 
Vodostaj Dunava preti Budimpešti i Bratislavi. Upozorenja u Nemačkoj, Austriji i Sloveniji. Na Alpima već pao prvi sneg. Zabelelo se i na Jahorini.
Nadležne službe u nekoliko zemalja centralne Evrope upozorile su na snažno nevreme i poplave tokom vikenda u Češkoj, Poljskoj, Austriji, Nemačkoj, Slovačkoj i Mađarskoj.
 
 
U međuvremenu je na većim nadmorskim visinama već pao i prvi sneg.
U međuvremenu je na većim nadmorskim visinama već pao i prvi sneg.
 
Nevreme je pogodilo 19 mesta u osam okruga u Rumuniji, a pet osoba je stradalo u istočnoj Rumuniji. Jak vetar je oborio desetine stabala, koja su oštetila automobile i blokirala puteve i saobraćaj u toj zemlji.
 
 
Delove Austrije okovao je sneg, a na visinama iznad 1.400 metara pao je sneg visine od preko metar.
 
 
"Ono što su u nizijama kiša i poplave, na visinama iznad 1.400 metara, kao što je Obertauern, pao je sneg visine metar", pišu austrijski mediji.
 
 
Zbog obilne kiše u nekoliko regiona u Austriji proglašena je vanredna situacija, a operativni centri proglasili su više desetina opština za područja katastrofe.
Situacija sa poplavama u Donjoj Austriji pogoršala se u juče u večernjim satima. U Valdfirtelu, oko 120 kilometara severozapadno od Beča, očekuju se poplave, koje se u proseku dešavaju svakih 100 godina.
 
 
"Naredni sati će biti veliki test za naše hitne službe i brojne sunarodnike. Naročito se u Valdfirtelu očekuju izazovi istorijskih dimenzija", upozorila je guvernerka Donje Austrije Johana Mikl-Lajtner.
 
  • Dunave, Dunave

    16.09.2024 09:23
    Tamo kraj Dunava
    Neće nas naš Dunav. Naređeno mu je da zaobiđe nas.
  • Incelman

    15.09.2024 12:38
    Ili umiremo od žege ili se davimo.
  • Mirka

    15.09.2024 11:36
    A naši opušteni. Tito sto je izgradio to će da nas zaštiti. Džakove ne sprema niko pa će biti “iznenadilo nas”. Čekamo struka da se oglasi i da kaže “prirodna katastrofa” iako imamo nekoliko dana prednosti. Mi se prepucavamo oko vode,oko dima…a svi će da plivamo u fekalijama čitave evrope narednih dana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet