SAD negira da je CIA planirala atentat na predsednika Venecuele

Sjedinjene Američke Države su odbacile navode vlade Venecuele da je CIA planirala atentat na predsednika Nikolasa Madura i druge visoke državne zvaničnike.
SAD negira da je CIA planirala atentat na predsednika Venecuele
Foto: Pixabay
Tri državljana SAD, dva Španca i jedan državljanin Češke uhapšeni su zbog sumnje da su planirali destabilizaciju zemlje, rekao je ministar unutrašnjih poslova Diostado Kabelo nazvavši ih plaćenicima, uz tvrdnju da CIA predvodi operaciju kao i da je zaplenjeno na stotine komada oružja.
 
SAD su odbacile tvrdnje kao potpuno lažne, dok je portparol Stejt departmenta rekao je da je u pritvoru jedan američki vojnik i rekao da postoje nepotvrđeni izveštaji o još dva američka državljana pritvorena u Venecueli.
Kabelo je odgovorio rekavši da su zatvorenici kontaktirali francuske plaćenike iz istočne Evrope i da su bili uključeni u operaciju pokušaja napada u Venecueli.
 
On je dodao da je zaplenjeno više od 400 pušaka i optužio zatočenike za planiranje terorističkih akcija. 
Vlada Venecuele saopštila je da su privedeni Španci povezani sa madridskim Nacionalnim obaveštajnim centrom (CNI). Španska vlada je negirala umešanost i navela da to dvoje ne pripadaju obaveštajnoj organizaciji.
 
Španske vlasti su zatražile više informacija od Venecuele, a španska ambasada je zatražila pristup licima koja su u pritvoru.
 
Optužbe dolaze samo dva dana nakon što je Vašington sankcionisao 16 venecuelanskih zvaničnika koji su blisko povezani sa predsednikom Madurom, nakon njegove sumnjive izborne pobede.
 
Madura je proglašen pobednikom predsedničkih izbora u julu od strane Venecuelanskog Nacionalnog izbornog veća (CNE), koji je blisko povezan sa njegovom vladom.
 
Ali CNE nije objavio konačne podatke o glasanju koji bi dokazali pobedu Madura. Sa druge strane, podaci koje je objavila opozicija pokazuju da je zapravo njen kandidat Edmundo Gonzalez ubedljivo pobedio.
  • slobinetu

    16.09.2024 09:48
    Истина, тренутно су "заузети" са Трампом?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet