Budimpešti preti najveća poplava u poslednjoj deceniji: Proglašen treći stepen uzbune, zatvoren kej

Gradonačelnik Budimpešte Gergelj Karačonji izjavio je da Budimpešti preti najveća poplava u poslednjoj deceniji, a prestoničke vlasti su već počele da se pripremaju za predstojeću katastrofu.
Budimpešti preti najveća poplava u poslednjoj deceniji: Proglašen treći stepen uzbune, zatvoren kej
Foto: Pixabay
Karačonji je detaljno objasnio mere zaštite od poplava, koje imaju za cilj zaštitu grada i bezbednost stanovnika, preneo je mađarski portal Portfolio.
 
Najmanje sedam osoba je stradalo, a više ljudi se vodi kao nestalo u poplavama izazvanih obilnim kišama koje su pogodile centralnu i istočnu Evropu.
Prema prognozama, u drugoj polovini ove nedelje može se očekivati velika poplava, koja bi mogla da potraje duže, jer kišni tokovi kontinuirano povećavaju vodostaj Dunava.
 
Zbog ozbiljnosti situacije, preduzeća i ustanove u mađarskoj prestonici već su započeli radove na zaštiti od poplava, objasnio je gradonačelnik Budimpešte.
 
Karačonji je rekao da je jedna od najvažnijih mera zatvaranje i Peštanskog i Budimskog donjeg keja od ponedeljka uveče od 20 sati. Gradonačelnik Budimpešte je skrenuo pažnju da se sva vozila parkirana na ovom prostoru moraju što pre ukloniti.
Prema očekivanjima, voda će u utorak poplaviti donji pristan u Pešti. Pored toga, poplavama će biti pogođena područja Margaret i Romai-part.
 
U cilju zaštite Margareta, za zaštitu ostrva će se koristiti džakovi sa peskom, a radovi će se obavljati mehanizovano.
 
Karačonji je naglasio da iako bi mnogi želeli da pomognu, trenutno nije neophodno uključiti dodatne volontere.
 
Gradonačelnik Budimpešte je zamolio građane da budu posebno oprezni pri obilasku područja u blizini poplava, jer struje mogu biti veoma jake, a prognoze trenutno pokazuju da će vreme biti nepredvidivo.
 
Gradonačelnik Budimpešte proglasio je treći stepen uzbune od poplave, duž svih potencijalno opasnih sektora uz reku Dunav. Stepen uzbune će početi da važi od ponedeljka, navedeno je iz kancelarije gradonačelnika.
 
Najnovije prognoze ukazuju da će vodostaj Dunava u drugoj polovini ove nedelje dostići maksimum od preko osam metara.
  • sasa

    16.09.2024 15:34
    lideri u evropi!
    ma nema problema! mi imamo AVa i AVAVce. lideri u evropi! po procentu raka u populaciji, po zagađenom vazduhu, vode, duvanskog dima, septičke jame, deponije ma lideri u svemu!
  • Vladan

    16.09.2024 14:52
    @Dušan

    Ne znam kako bi bilo kome ko je do čoveka evoluirao bilo bolje s ovim popovima, to samo neko sa inteligencijom niskom čak i za primata može da poštuje.
  • Trajan

    16.09.2024 14:19
    Dokona raja
    Koliko komentara, a samo jedan o poplavama u Mađarskoj. Nije nama loše koliko se pravimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet