Iranski predsednik obećao da će sprečiti policiju za moral da uznemirava žene

Iranski predsednik Masud Pezeškijan obećao je da će raditi na tome da policija za moral "ne smeta" ženama koje ne nose obavezni veo u javnosti.
Iranski predsednik obećao da će sprečiti policiju za moral da uznemirava žene
Foto: Pixabay
On je govorio danas na drugu godišnjicu smrti Mahse Amini u zatvoru. Dvadesetdvogodišnju kurdsku Iranku je 16. septembra 2022. godine policija za moral uhapsila zbog nepoštovanja strogog kodeksa oblačenja za žene u Iranu.
 
"Policija za moral ne treba da prilazi (ženama) paziću na to da ih ona ne ometa“, rekao je u Teheranu reformistički predsednik, tokom svoje prve konferencije za novinare od izbora u julu.
Predsednik je dodao i da je i državni tužilac izjavio da policija za moral nema prava da se suočava sa ženama.
 
Tokom izborne kampanje Pezeškijan je obećao da će sa ulica povući policiju za moral, jedinicu zaduženu da pazi da žene nose obavezni veo.
Smrt Mahse Amini izazvala je veliki protestni pokret u Iranu tokom koga je poginulo više stotina ljudi a uhapšene su hiljade. Vlasti su demonstracije nazvale neredima koje su organizovale zapadne zemlje.
 
Pezeškijan koji je u to vreme bio poslanik u iranskom Parlamentu je u septembru 2022. godine snažno kritikovao policiju zbog smrti Mahse Amini u zatvoru.
 
Iranski predsednik danas je takođe rekao da se njegova vlada trudi da olakša drakonske restrikcije za internet i posebno za društvene mreže.
 
Tokom demonstracija 2022. godine Iran je blokirao Instagram i Votsap, najviše korišćene aplikacije od kada su blokirane platforme Jutjub, Fejsbuk, Telegram, Tviter i Tiktok poslednjih godina.

Teme

Iran
  • novosadjanka

    17.09.2024 10:16
    Odgovor Predragu
    Predraže, iranska policija za moral zaustavlja na ulici žene i "meri" da li je sukjnja prekratka ili pantalone preuske. Mahsa Amini, studentkinja stara 22 godine, pretučena je na smrt, jer joj kosa virila ispod marame. Pogledaj fotografije, prelepa devojka i divna duga kosa.
    Policija za moral ima pravo da privodi/hapsi. Onda traže brojeve telefona od uhapšene žene, da se "druže" kako bi joj "pomogli". Imaju i pravo da izriču novčane kazne.
    Zamisli da tvoju ćerku ili sestru na ulici nekmo zaustavlja i šamara
  • predrag

    17.09.2024 10:15
    @ CLIMAX, Sonja
    Ovde se radi o Iranu koji Zapad predstavlja kako baba-rogu/ teroriste zato sto nije poslusan !
    Mislim da je receno od nepristrasnih strucnjaka da zene u Iranu, od svih tih 'islamskih' zemalja u regionu, imaju daleko najveca prava.

    Kakva su prava zena u Kuvajtu i S.Arabiji ?

    A opet, kakva su u Finskoj, njihova premijerka nije ni prekinula djuskanje u klubu, kada su je pitali da zemlja udje u Nato, rekla je: Nikakav problem
  • CLIMAX

    17.09.2024 09:30
    @branislav
    Druže, ubili su ženu od batina, bukvalno, jer je "nepravilno nosila hidžab". Druže, zašto podržavaš ovakve stvari? Druže!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet