Penzioneri protestovali u Sarajevu, premijer FBiH poručio da nema ništa od povećanja penzija

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je danas da neće biti procentualnog povećanja penzija u tom bh. entitetu, jer bi to napravilo dodatnu razliku između najveće i najniže penzije.
Penzioneri protestovali u Sarajevu, premijer FBiH poručio da nema ništa od povećanja penzija
Foto: Pixabay
Dodao je da će insistirati na nominalnom povećanju u istom iznosu za sve.
 
"Tako se neće povećavati razlike, a smatram da je to jedino pravedno rešenje posebno u odnosu na penzionere sa nižim iznosom penzija", rekao je Nikšić posle današnjeg sastanka predstavnika penzionera i Vlade Federacije BiH u Sarajevu.
Sastanku su prethodili protesti penzionera ispred zgrade Vlade FBiH.
 
Penzioneri su nosili transparente "Sram vas bilo, gladni smo" i "Siti smo svega, a gladni hleba", zahtevajući da se izmeni i dopuni Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH za redovno i vanredno usklađivanje penzija.
Penzioneri traže i jednokratnu pomoć od 200 KM (oko 100 evra) za one čija je penzija do 1.000 KM (oko 500 evra) i 100 KM za one sa penzijom većom od 1.000 KM, preneli su federalni mediji.
 
Resorni ministar Adnan Delić izjavio je novinarima posle održanog sastanka da od vanrednog usklađivanja penzija neće biti ništa, dodavši da se to može desiti ako budžet nije u deficitu, što sada nije slučaj.
 
Naveo je i da za to ne postoji ni zakonsko uporište, ali je obećao dodatni milion maraka za banjsko lečenje kada dođe do rebalansa budžeta, i isplatu jednokratne pomoći.
 
Delić je naveo da Zakon o penzijskom osiguranju FBiH neće biti menjan do oktobarskih lokalnih izbora.
 
"Znamo šta to znači, može se desiti kolaps celog sistema", ocenio je on.
 
Redžo Mehić, predsednik Saveza udruženja penzionera FBiH, naveo je da situacija nije sjajna, ali da se moraju u obzir uzeti okolnosti u kojima se razgovara, poput političke i ekonomske situacije u državi i svetu.
 
Još je rekao da je Zakon o PIO dobar, ali da su tokom njegove primene na površinu isplivale nelogičnosti koje traže izmene i dopune tog zakonskog rešenja.
 
Naveo je i da bi jednokratna pomoć penzionerima trebalo da bude u iznosu od jedne minimalne penzije u FBiH.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet