Kako je došlo do toga da na hiljade pejdžera istovremeno eksplodira?

Šta je dovelo do današnjeg napada, prvi put viđenog u istoriji ratovanja, da na hiljade pejdžera koje su nosili pripadnici Hezbolaha eksplodiraju istovremeno u njihovim rukama ili neposrednoj blizini
Kako je došlo do toga da na hiljade pejdžera istovremeno eksplodira?
Foto: Beta/AP (Hassan Ammar)
Stručnjaci ocenjuju - podmetnuti eksploziv.
 
Masovna sabotaža tako velikog broja libanskih pejdžera zahtevala je blagovremene obaveštajne podatke i tehničku sposobnost, preneo je BBC ocenu stručnjaka za eksploziv.
U tekstu BBC-ja se podseća da je od početka sukoba u Gazi prošle godine Hezbolah upozorio svoje članove da ne koriste mobilne telefone iz straha od hakovanja agenata izraelske obaveštajne službe.
 
Podseća se i da je 1996. godine izraelska agencija Šin Bet ubila je Hamasovog proizvođača bombe eksplozivom koji je bio sakriven u njegovom telefonu.
Umesto toga, Hezbolah je koristio pejdžere za komunikaciju, a nedavno je isporučena nova serija.
 
Neko je - a Hezbolah nema sumnje da iza ovoga stoji Izrael - uspeo da se tajno ubaci u lanac snabdevanja za te pejdžere.
 
Pejdžeri imali između 10 i 20 grama skrivenog eksploziva
 
Bivši stručnjak za municiju britanske vojske, koji je tražio da ne bude imenovan, rekao je za BBC da su uređaji verovatno bili upakovani sa između 10 i 20 grama visokog eksploziva vojnog kvaliteta, sakrivenog unutar lažne elektronske komponente.
 
Ovo bi, rekao je ekspert, bilo naoružano signalom, nečim što se zove alfanumerička tekstualna poruka.
 
Jednom naoružana, sledeća osoba koja bi koristila uređaj bi aktivirala eksploziv. Manje od jednog procenta eksplodiranih pejdžera se do sada pokazalo fatalnim, ali sa stotinama ozbiljno povređenih ovo je veliki psihološki udarac za Hezbolah.
 
Podsetimo, u eksploziji pejdžera koje Hezbolah koristi za komunikaciju, na više lokacija u Bejrutu i drugim delovima Libana poginulo je devetoro, a ranjeno oko 2.800 ljudi.
Među povređenima se nalaze borci i medicinari Hezbolaha, a iranski mediji su preneli da je lakše povređen i ambasador Irana u Libanu Modžtaba Amani.
 
Neimenovani zvaničnik Hezbolaha, rekao je da je detonacija pejdžera "najveći proboj bezbednosti" koji se desio militantnoj grupi u skoro godinu dana rata sa Izraelom.
 
Talas eksplozija trajao je oko sat vremena nakon početne detonacije, koja se dogodila oko 13.45.
  • Сеновић

    18.09.2024 07:53
    Е сад почиње дозивање са брда на брдо. Сваки нови мобилни има дераљно да рашрафим.То је следеће.
  • Dvaput

    18.09.2024 07:20
    Razmisli
    Pejdžeri su bili made in PRC.
  • Srpski Rambo

    18.09.2024 02:18
    @Realista
    100% si u pravu za "ivent".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet