Španija kažnjena jer je Jehovinoj svedokinji dala transfuziju krvi protiv njene volje

Evropski sud za ljudska prava presudio je protiv Španije jer je Jehovina svedokinja dobila transfuziju protiv svoje volje.
Španija kažnjena jer je Jehovinoj svedokinji dala transfuziju krvi protiv njene volje
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Sud je jednoglasno ocenio da je u tom slučaju bio prekršen član 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji se odnosi na poštovanje privatnog i porodičnog života, u svetlu člana 9, koji se odnosi na slobodu mišljenja, savesti i religije. 
 
Madrid će oštećenoj Ekvadorki Rosi Edelmiri Pindo Muli (53) mora da plati 12.000 evra odštete i 14.000 evra sudskih troškova. 
U julu 2017, nakon pregleda Pindo Muli je bilo savetovano da se podvrgne operaciji. Ona je tada priložila dokumenta u kojima je navela da odbija transfuziju krvi, čak i ako joj život bude u opasnosti. U bolnicu u Soriji primljena je 6. juna 2018, a dan posle prebačena je u bolnicu u Madridu zbog krvarenja. 
 
Kada su saznali da je Jehovina svedokinja, anesteziolozi su zatražili mišljenje sudije, koji je odobrio sve medicinske zahvate koji su potrebni da joj se spasi život. Tada je operisana i dobila je transfuzije krvi. Pošto je iscrpela sve mogućnosti za tužbu u Španiji zbog te odluke, u martu 2020. žalila se Evropskom sudu za ljudska prava.
Sud je u odluci objasnio da ne osporava da su joj lekari spasili život tog dana, ali i da smatra da u procesu donošenja odluke da joj se da transfuzija "nije bilo osigurano dovoljno poštovanje njene autonomije... autonomije koju je tražila kako bi poštovala važno učenje svoje religije".
 
Jehovini svedoci ne žele da prime transfuzije krvi iz verskih razloga. 
 
Evropski sud za ljudska prava razmatrao je pravo na odbijanje lečenja, u prvom redu transfuzija krvi iz verskih razloga, u tužbama protiv Rusije 2010. i 2022. Sud je tada zaključio da je odrasla osoba koja ima moć rasuđivanja slobodna da donese odluke koje se odnose na hirurške zahvate ili lečenja, uključujući transfuzije krvi. Presudio je da se država mora suzdržati od zadiranja u slobodu izbora pojedinca kad je reč o zdravstvenoj nezi. 
  • Andrija Šrek

    18.09.2024 15:09
    !!
    Pa ovo je sjajna fora!
    Em ti spasu život, em im još uzmeš novce !! Genijalno!
  • D

    18.09.2024 09:27
    D
    A zasto je doticna uopste trazila medicinsku pomoc?! Ovo su gluposti sa kojima se mora prekinuti! Postujem svakog ko se drzi svojih uverenja ne ovako! Svi neki vernici lupetaju sve i svasta protiv nauke medicine...a prvi lete Avionima koriste Mobilne i sahtevaju Medicinsku pomoc i sl.!
  • Dare

    18.09.2024 09:12
    Neverovatno
    Trebali su budalu ostaviti da ide kod Jehove ...ovako joj spasili život i budala ih sada tuži ...a Evropa i zakoni to je priča za sebe

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet