Novi bilans eksplozija hiljade pejdžera u Libanu: 12 mrtvih, među kojima dvoje dece

Broj poginulih od istovremenih eksplozija pejdžera u utorak u Libanu je porastao na 12, među kojima dvoje dece.
Novi bilans eksplozija hiljade pejdžera u Libanu: 12 mrtvih, među kojima dvoje dece
Foto: Beta/AP
Između 2.750 i 2.800 je ranjeno, novi je bilans koji je danas saopštio libanski ministar zdravlja Firas Abijad. 
Prema njegovim rečima, neki ranjeni su odneti na lečenje u susednu Siriju, a neki će u Iran.
Vlada Libana je optužila Izrael za istovremene eksplozije pejdžera koje su za komunikaciju koristili pripadnici libanskog Hezbolaha, ektremističkog pokreta koji podržava Iran.
 
Izraelska vojska je saopštila da to neće komentarisati.
  • mile

    18.09.2024 19:42
    Ovo je ozbiljan sigurnosni propust. Vrlo lako je aktivirati eksploziv postavljen u pageru, da li slanjem poruke iz centralnog sistema koja aktivira eksploziv (sto je manja sansa jer zahteva hakovanje sistema) Dakle, najverovatnije je bespilotna, ili balon sa predajnikom na radnoj frekvenciji pagera (oko 170Mhz) poslao svima inicijalnu aktivacionu poruku, mogli su i selektivnu. To se tako radi, nista novo.
    Pager ti pravi laznu sigurnost, jer ne emituje, nego samo slusa dolazne poruke. Eto, dobro je cuo (sto oni kazu alfanumericku poruku).
    Sledece moze biti bilo koja uvezena oprema.
  • K

    18.09.2024 14:49
    Bio film 4 lava, o neka 4 lika koji su iz uk otisli u avganistan da budu talibani, film je pun bisera, a ovo mi nazalost lici na to… kupujes pejdzere i nijedan neotvoris da vidis da nema prisluskivac… nije ni cudo sto ih sve izaelci lupaju, ni struje nemaju u tom jadnom libanu i bez izarela sami su sebi dovoljni da se samouniste… pardon da samouniste zemlju jer sami libanci su izuzetno sposobni, strasni menadzeri, u emiratima nema posla u kom nisu, kod nas su poznati po tome sto na celoj ovoj teritoriji od madjarske srbije hrvatske drze istyle, jedini autorizovani dileri za apple…
  • Koja

    18.09.2024 14:17
    To je ratni zlocin…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet