"Glasajte za Nedeljka i biće vam bolje već od ponedeljka": Od smeha do suza u kampanji u BiH

Predizborna kampanja za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini počela je 6. septembra, i trajaće do 5. oktobra, nakon čega počinje predizborna tišina do zatvaranja birališta.
"Glasajte za Nedeljka i biće vam bolje već od ponedeljka": Od smeha do suza u kampanji u BiH
Foto: Iks/@mirkotopalovic7
Političke stranke u BiH početak kampanje ozvaničile su lepljenjem plakata, konvencijama, predstavljanjem kandidata, promovisanjem slogana i konferencijama za novinare.
 
Za lokalne izbore prijavljeno je 26.089 kandidata, od kojih će njih 3.200 izboriti odborničkih mesta u skupštinama opština i gradova, a biće izabrano i 142 načelnika ili gradonačelnika.
U izborima će učestvovati 296 političkih subjekata, među kojima je 110 stranaka, 58 koalicija, 76 nezavisnih kandidata, 43 nezavisna kandidata predstavnika nacionalnih manjina i devet lista nezavisnih kandidata.
 
Kandidati za javne funkcije u ovoj zemlji su očigledno bukvalno shvatili parolu da je u borbi za fotelju sve dozvoljeno, pa su se mnogi od njih odlučili za jedinstveni vid političke borbe koji skoro nije viđen ni u jednoj zemlji u Evropi, prenosi Vreme.
Na političkom talonu je sve, jeftini nacionalizam, crni humor, optužbe protivkandidata, duhoviti slogani, šaljive pesme i ko zna šta još.
 
Društvene mreže su sa oduševljenjem dočekale ovakvo predstavljanje lokalnih političara, pa se korisnici interneta odlično zabavljaju tokom kampanje od Vardara pa do Triglava.
 
 
Tako je kandidat Srpske radikalne stranke u Prnjavoru Nedeljko Todorić poručio sugrađanima "Glasajte za Nedeljka i biće vam bolje već od ponedeljka", dok je kandidat za Gradsko veće Gračanice Medalis Dubinović kao svoj najvažniji politički adut istakao da je – "dete demobilisanog borca".
 
Kandidat za odbornika SO Ugljevik Miroslav Popović je uveren da je za ulazak u lokalni parlament najvažnije da bude drugačiji od drugih, pa je valjda i zbog toga svoju sliku na bilbordu postavio naopako uz jasan slogan - "Drugačiji".
 
Kandidat Saveza nezaviznih socijaldemokrata u Višegradu Darko Andrić shodno svom sloganu "Kako god okreneš" ima jedinstveni promotivni materijal – nalepnice na točkovima automobila.
 
Mićo Banjac, kandidat Demos-a u opštini Petrovac-Drinić kako bi se istakao među 62 kandidata, koji su ušli u trku za lokalne odbornike, osim što se "okitio" medaljom najboljeg i najpametnijeg, plakat je iskoristio i da poruči glasačima za koga ne trebaju da glasaju.
 
"Dragi glasači, ne vjerujte Dragi Kovačeviću i Kosi Brkljač, jer će vas prevariti. Setite se đubra i semena", stoji na Banjčevom predizbornom plakatu.
 
Kandidat za načelnik Kalinovika Partije demokratskog progresa, Vlade Sladoje, za predizbornu kampanju izabrao je da se fotografiše u uniformi Vojske RS, a u objavi na Facebooku proglasio je "mobilizaciju".
 
"Proglašavam mobilizaciju na čitavoj teritoriji opštine Kalinovik do 6. oktobra. Proglašavam vanredno stanje sve dotle dok se Kalinoviku i zagorju ne vrati njegovo dostojanstvo. S verom u boga za dostojanstvenu pobedu ili častan poraz", napisao je Sladoje u objavi na Fejbuku.
 
 
Na zvaničnoj stranci SNSD Teslić, gde su predstavljeni svi kandidati te stranke za odbornike uoči predstojećih izbora, Tatjana Todorović nalazi se na rednom broju 18. Između ostalog, navedeno je da je Todorovićeva udata, da je majka dvoje dece, da je nezaposlena, a kao zanimljivost u njenoj biografiji navedeno je i to da se bavi lovom, te da je predsednica Skupštine Damskog kluba Republike Srpske.
 
Kandidatkinja za odbornicu SDS-a u Tesliću Dana Srdić, predstavila je sebe u predizbornoj kampanji kao diplomiranog inženjera poljoprivrede, ali i što je takođe važno, kao ćerku bivšeg odbornika SDS i buduća supruga aktuelnog odbornika SDS.
 
 
Navela je još i da je zaposlena u sopstvenom marketu, i da je borac za pravdu, ljubav i porodicu.
 
Kandidati u zatvoru
 
Procene Centralne izborne komisije BiH govore da će izbori koštati oko 19 miliona maraka (oko 9,7 miliona evra). Pravo glasa na izborima 6. oktobra ima 3,4 miliona registrovanih birača.
 
Zanimljivo je da su u poslednjih mesec dana dva načelnička kandidata su završila u pritvoru zbog sumnji na korupciju, i to Ibro Berilo, trenutni načelnik Trnova kod Sarajeva, kao i Strahinja Bašević, kandidat za načelnika Sokoca, opštine u sastavu Istočnog Sarajeva.
Prema trenutno važećim zakonima, nema prepreka da oni i na predstojećim izborima budu izabrani.
 
Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit u martu je nametnuo izmene Izbornog zakona, kojima se zabranjuje kandidovanje na izborima osobama koje imaju presudu za ratne zločine, pa su tako oni isključeni iz ove predizborne kampanje.
  • Lanmi

    18.09.2024 22:36
    Višegrad
    U Višegrad jedan kandidat koji se zove Predrag obećava preGrad.
  • Ismail

    18.09.2024 21:16
    Ovo je sasvim OK slogan, samo čovek nije naveo KOG TAČNO ponedeljka.
  • Bora

    18.09.2024 20:56
    Uzajamna pomoc
    Sada treba pomoci gradjanima RS , glasanje je treba glasati , nadam se da niste zaboravili kada su nam pomagali .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet