Nakon novih eksplozija: Japanski proizvođač saopštio da toki-vokije ne proizvodi već desetak godina

Japanski proizvođač Ikom saopštio je da je "pre desetak godina" prestao da proizvodi toki-vokije za koje se sumnja da su eksplodirali u Libanu, ubivši pripadnike Hezbolaha.
Nakon novih eksplozija: Japanski proizvođač saopštio da toki-vokije ne proizvodi već desetak godina
Foto: Beta/AP
"Uređaj IC-V82 je prenosni radio koji je proizveden i izvožen i na Bliski istok od 2004. do oktobra 2014. Proizvodnja je prekinuta pre oko 10 godina i od tada nijedan uređaj nije poslala naša kompanija", saopštio je Ikom reagujući na informacije Njujork tajmsa i izraelskih medija koji su pominjali taj model.
 
Kako se dodaje, proizvodnja baterija potrebnih za rad tog uređaja takođe je prekinuta, a holografski pečat kojim se prepoznaju falsifikovani proizvodi nije identifikovan tako da nije moguće potvrditi da li je proizvod poslala ta kompanija.
Kompanija je saopštila i da se proizvodi namenjeni stranim tržištima prodaju isključivo posredstvom odobrenih distributera. 
 
"Svi naši radio uređaji proizvode se u našoj proizvodnoj filijalai Vakajama Icom u prefekturi Vakajama u okviru strogog sistema upravljanja... tako da se u proizvodu ne koristi ni jedan drugi deo osim onog u specifikaciji naše kompanije. Pored toga svi naši radio aparati proizvedeni su u istoj fabrici, i mi ne proizvodimo u inostranstvu", piše u saopštenju kompanije Ikom.
Dvadeset osoba je poginulo i više od 450 je ranjeno širom Libana u eksploziji toki-vokija pripadnika Hezbolaha, prema bilansu libanskog ministarstva zdravlja, i to dan posle sličnih masovnih eksplozija pejdžera. 
 
U Bejrutu ti toki-vokiji su eksplodirali simultano u južnom predgrađu u vreme kada je bila u toku sahrana četiričlana Hezbolaha ubijenih prethodnog dana u ekspolziji pejdžera. 
 
Lokalni mediji javili su da u se slične eksplozije dogodile na jugu i istoku zemlje. 
  • Milenko

    19.09.2024 10:21
    I aparati mogu da budu "spavači", a ne samo "programirani" ljudi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet