Vatikan dao "zeleno svetlo" katolicima da nastave hodočašća u Međugorje

Vatikan je danas dao zeleno svetlo rimokatolicima da dolaze u hercegovačko selo Međugorje gde su deca pre četrdesetak godina prijavila da se pojavila Devica Marija.
Vatikan dao "zeleno svetlo" katolicima da nastave hodočašća u Međugorje
Foto: Beta/AP (Armin Durgut)
U detaljnoj analizi posle gotovo 15 godina proučavanja kancelarija Vatikana za doktrine nije proglasila da su prijavljena pojavljivanja u Međugorju autentična ili natprirodnog porekla.
 
Ukazano je i na zabrinutost oko kontradikcija u nekim od "poruka" koje su navodni vizionari, zvani vidilice, rekli da su dobili tokom godina.
Ali u skladu sa vatikanskim kriterijumima koji su na snazi ove godine, Doktrinarno odeljenje odlučilo je da su, kako je navedeno, "duhovni plodovi" koji proističu iz iskustva Međugorja više nego opravdani, dozvoljavajući vernicima da u tom mestu organizuju hodočašća javne činove predanosti.
 
Ova odluka u suštini poništava sumnjičavost oko navodnih pojavljivanja u Međugorju koju su iskazali raniji biskupi u toj oblasti. U odluci se ne uzimaju u obzir trenutne brige oko ekonomskih interesa koje su pretvorile Međugorje u profitabilnu destinaciju za verske turiste.
Uz odobrenje pape Franje kancelarija za doktrine je odlučila da "obilni i rasprostranjeni plodovi koji su tako divni i pozitivni" opravdavaju njegovu odluku. 
 
Kako je navedeno, time što su to odobrili ističe se da "Sveti duh deluje plodotvorno za dobrobit vernika u sred ovog duhovnog fenomena". 
 
"Došlo je vreme da se zaključi duga i složena istorija koja je okruživala duhovne fenomene Međugorja. To je istorija u kojoj su biskupi, teolozi, komisije i analitičari izrazili niz različitih mišljenja", navodi se u izjavi.
Šestoro dece je 1981. godine izjavilo da im se ukazala Devica Marija, u scenariju koji podseća na poznata ukazanja u francuskom gradu Lourdu u 19. veku i pre više od 100 godina u Fatimi u Portugalu. Oni tvrde da im se Gospa redovno ukazuje i danas, te da je do sad preko njih uputila više od 40.000 poruka i Međugorju i svetu.
 
Kao rezultat toga Međugorje je postalo mesto velikog hodočašća za hrišćanske vernike privlačeći milione ljudi godišnje. 
  • Грга

    19.09.2024 15:40
    Грга
    И мени се указала али ми нико неверује јер немам маркетинг.
  • silver

    19.09.2024 14:27
    koja prevara bas pred rat deca videla nebesko bice ma dajte ......
  • Filip

    19.09.2024 14:17
    Religija= MATERIJA
    Cista laz da se religija danas bavi duhovnim vrednostima coveka i dristva. Sve se pretvorilo u cisti materijalizam. Vera je nesto drugo. To je licni odnos sa Bogom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet