U EU u avgustu registrovano 18,3 odsto automobila manje nego prošle godine

U zemljama Evropske unije u avgustu registrovano 643.637 novih automobila, što je za 18,3 odsto manje u odnosu na isti mesec prošle godine, objavilo je Udruženje evropskih proizvođača automobila.
U EU u avgustu registrovano 18,3 odsto automobila manje nego prošle godine
Foto: Pixabay
Radi se o velikoj promeni u odnosu na jul, kada je zabeležen međugodišnji rast registracija novih putničkih automobila za 0,2 odsto.
 
Avgustovski rezulati sa glavnih evropskih tržišta jasno ukazuju na međugodišnji pad prodaje automobila u Nemačkoj za 27,8 odsto, Francuskoj 24,3 odsto, Italiji 13,4 odsto i Španiji 6,5 odsto.
U avgustu je registrovan najveći broj novih vozila na benzin i to 33,1 odsto, slede hibrid-električna vozila (HEV) 31,3 odsto, električna vozila na baterije (BEV) 14,4 odsto, automobili na dizel 11,2 odsto.
 
Broj registrovanih električnih vozila na baterije u avgustu je pao za 43,9 odsto međugodišnje, na 92.627 automobila.
Udeo hibrid-električnih vozila (HEV) je osetno porastao na međugodišnjem nivou, pošto je u avgustu 2023. iznosio 24 odsto.
 
Ako analiziramo podatke za prvih osam meseci 2024, zaključujemo da je broj novih registrovanih automobila u Evropskoj uniji porastao za 1,4 odsto međugodišnje na skoro 7,2 miliona vozila, navodi ACEA na svom vebsajtu.
 
Od januara do avgusta je u Evropskoj uniji registrovano 902.011 novih električnih vozila na baterije, što predstavlja 12,6 odsto tržišta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet