U Hongkongu osuđen na četrnaest meseci zatvora zbog majice s protestnim sloganom

U Hongkongu danas je izrečena prva presuda po novom, strogom zakonu o nacionalnoj bezbednosti.
U Hongkongu osuđen na četrnaest meseci zatvora zbog majice s protestnim sloganom
Foto: Pixabay
Dvadesetsedmogodišnji Ču Kaj-pong osuđen je na 14 meseci zatvora zbog nošenja majice sa protestnim sloganom.
 
On je optužen za izvršenje dela sa pobunjeničkom namerom, a danas mu je izrečena kazna zbog toga što je 12. juna ove godine nosio majicu sa natpisom "Oslobodite Hong Kong, revolucija našeg vremena".
Reč je o sloganu sa antivladinih protesta 2019. koji su demonstranti skandirali kada su opkolili gradski skupštinski kompleks u znak protesta zbog, sada povučenog, zakona o izručenju.  
 
Vlasti tvrde da taj slogan implicira odvajanje Hongkonga od Kine, što je crvena linija za Peking.
Tužilaštvo je optužilo Čua za širenje mržnje i nezadovoljstva prema ustavnom poretku.
 
U izricanju presude, sudija za prekršaje Viktor So napomenuo je da je Ču već bio u zatvoru zbog neposlušnosti ranije ove godine.
 
U januaru, So je osudio Čua na tri meseca zatvora po starom zakonu iz kolonijalne ere.  Tada je Ču uhapšen zato što je na aerodromu nosio sličnu majicu, kao i knjige koje su vlasti ocenile kao buntovne.
 
Novi zakon o nacionalnoj bezbednosti stupio je na snagu u martu i uvodi strože kazne za pobunjenike, a kritičari tvrde da guši slobodu izražavanja.
 
Počiniocima sada preti kazna do sedam godina zatvora, u odnosu na prethodnu maksimalnu kaznu od dve godine za prvo delo i tri godine za naknadno delo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet