Počelo suđenje za dvostruko ubistvo u Skoplju, "optuženi se ne osećaju krivim "

Optuženi za otmicu i ubistvo 14-godišnje Vanje Đorđevske i 74-godišnjeg Pančeta Žežovskog izjasnili su se danas, na početku suđenja u krivičnom sudu u Skoplju, da se ne osećaju krivim.
Počelo suđenje za dvostruko ubistvo u Skoplju, "optuženi se ne osećaju krivim "
Foto: Pixabay
Optuženi za kriminalna dela dvostruku otmicu i dvostruko surovo ubistvo su Ljupčo Palevski, Velibor Manev, Vlatko Kešišov i Bore Videvski, dok Vanjinog oca Aleksandra Đorčevskog Osnovno javno tužilaštvo Skoplje tereti za pomaganje u kidnapovanju njegove ćerke.
Na početku današnjeg ročišta sudsko veće nije prihvatilo predlog skopskog tužilaštva za isključenje javnosti sa suđenja, preneli su lokalani mediji.
 
Zorica Đorđevska, majka ubijene devojčice Vanje, podnela je preko svog punomoćnika zahtev Tužilaštvu da se isključi javnost sa celokupne javne rasprave o suđenju za ubistvo devojčice i Velešana.
Razlozi koje je navela su zaštita privatnog života i traume koje su ona i njena mlađa ćerka doživele iz medijskog izveštavanja.
 
Skopsko tužilaštvo je podiglo 31. maja optužnicu za "dvostruko otmicu" i "ubistvo na svirep način" protiv Maneva, Kešišova i  Videvskog, kao i Vanjinog oca, koji se tereti za pomaganje u kodnapovanju njegove kćerke, a potom 12. avgusta protiv prvoosumnjičenog Palevskog, za kojeg se čekala ekstradicija iz Turske.
 
Ljupčo Palevski zvani Palčo, Manev, Kešišov i  Videvski se terete za dva svirepa ubistva počinjena krajem prošle godine, krivično delo za koje je predviđena kazna od najmanje 10 godina do doživotnog zatvora, i dva kidnapovanja, za šta je zaprećena kazna  od četiri do 10 godina.
 
Prama skopskom tužilaštvu, "oni su zajedno isplanirali otmicu 14-godišnje Vanje Đorđevske kako bi naterali člana njene uže porodice da da novac za otkup".
 
Optuženi Palevski je, navodi se u optužnici, 22. novembra 2023, sa još trojicom ranije optuženih (Manev, Kešišov i  Videvski) "zajednički izvršio otmicu  Pančeta Žežovskog (74) u Velesu, sa namerom da ga prinudi da im ustupi sopstveno vozilo marke  sitroen kako bi ga koristili za kidnapuju deta u Skoplju".
 
"Optuženi su otišli do kuće oštećenog (Žežovskog), fizički ga savladali i vezali, a zatim stavili u gepek i uputili se na mesto zvano Rudnik u okolini Velesa, gde su iz koristoljublja i na svirep način sa umišljajem ga lišili života vatrenim oružjem - pištoljem kalibra devet milimetara", precizira Tužilaštvo.
 
Četvoroca optuženih su, dodaje se,  27. novembr 2023,  uz pomoć optuženog roditelja, kidnapovali devojčicu u ulazu zgrade u ulici "Naum Naumovski Borče" u Skoplju, kada je bila pošla u školu.
 
"Vezali su je i odveli kod mesta zvanog Dupki (Rupe), u ataru (skopskog) sela Brazda, i tu na svirep način maloletnicu sa umišljajem lišili života", tvrdi Osnovno tužilaštvo "Skoplje".
 
Prvoosumnjičeni Ljupčo Palevski Palčo je polovim maja izručen iz Turske, gde je uhapšen je 5. decembra prošle godine u gradu Balikesir, u koji je stigao preko Beograda i Bugarske.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet