Visoki komesar UN: Pretvaranje običnih uređaja u bombe krši međunarodno pravo

Pretvaranje običnih, ličnih telekomunikacionih uređaja u bombe i ciljanje na hiljade Libanaca koji koriste pejdžere, voki-tokije i drugu elektronsku opremu predstavlja kršenje međunarodnih propisa.
Visoki komesar UN: Pretvaranje običnih uređaja u bombe krši međunarodno pravo
Foto: Beta (AP/Hussein Malla)
To je rekao visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk.
 
Tirk je na hitnom sastanku Saveta bezbednosti UN rekao da mora da se sprovede nezavisna i transparentna istraga o napadima u Libanu u utorak i sredu gde su te naprave eksplodirale, ubivši 37 ljudi i ranivši više od 3.400, za šta je osumnjičen Izrael.
Turk je rekao da su eksplozije ne samo prekršile međunarodno pravo o ljudskim pravima, već i ključne principe međunarodnog humanitarnog prava u ratu koji nalažu razlikovanje civila i boraca, proporcionalnost i mere predostrožnosti.
 
Međunarodno pravo takođe zabranjuje upotrebu mina koje izgledaju bezopasno, rekao je i dodao da je "ratni zločin činjenje nasilja radi terora među civilima".
Liban je okrivio Izrael za napade koji su bili usmereni na borce libanskog Hezbolaha s kojim Izrael ratuje, ali su mnoge žrtve civilne, uključujući decu.
 
Pre sastanka Saveta bezbednosti, novinari su ambasadora Izraela pri UN Denija Danona pitali o spekulacijama da Izrael stoji iza eksplozija.
 
"Ne komentarišemo konkretne napade, ali mogu vam reći da ćemo učiniti sve što možemo da ciljamo te teroriste kako bismo smanjili civilne žrtve", odgovorio je on.
 
Libanski ministar spoljnih poslova Abdalah Buhabib je optužio Izrael da miniranjem i detoniranjem ličnih telekomunikacionih uređaja teroriše celokupno stanovništvo Libana - na ulicama, na pijacama, u prodavnicama i u njihovim domovima gde su ti podmetnuti uređaji eksplodirali.
 
Buhabib je insistirao na tome da je Izrael ne samo napao, već je rekao Savetu bezbednosti da postoje "zvanične izjave" i tvit savetnika premijera Benjamina Netanjahua "koji je nedavno obrisan, a pokazuje odgovornost Izraela i hvali rezultate tog napada".
 
Izraelski ambasador Danon je kritikovao libanskog ministra što nikada nije pomenuo Hezbolah i rekao da je narod Libana "zarobljen u stisku ove terorističke organizacije".
 
Pomoćnica generalnog sekretara UN za politička pitanja Rozmeri Dikarlo je upozorila Savet bezbednosti da eksplozije, kao i više od 11 meseci krvoprolića u Gazi, uz skoro svakodnevnu razmene vatre preko granice Izraela i Libana, predstavljaju ozbiljan rizik za bezbednost i stabilnost regiona Bliskog istoka.
  • Zebra

    21.09.2024 19:42
    UN mišljenje se množi sa nulom. NATO je bombardovao i oduzeo Kosovo od Srbije bez odluke UN!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Ukrajina zapalila skladište oružja u Rusiji

Požar je zahvatio rusko skladište oružja duboko u zemlji, izazvavši eksplozije i zatvaranje glavnog puta, pošto je Ukrajina prošle noći lansirala više od 100 dronova na Rusiju i okupirani Krim.

Zemljotres pogodio Siciliju

Zemljotres jačine 4,1 stepen po Rihterovoj skali zabeležen je jutros kod zapadne obale Sicilije, saopštio je italijanski Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju.