Zbog odlaska učenika u inostranstvo: Republika Srpska ostala bez 112 odeljenja

Osnovno obrazovanje u školama širom Republike Srpske napustilo je 2.015 učenika zbog odlaska u inostranstvo tokom proteklih pet godina, što je 112 odeljenja manje u osnovnim školama.
Zbog odlaska učenika u inostranstvo: Republika Srpska ostala bez 112 odeljenja
Foto: Pixabay
Reč je o periodu od početka školske godine 2018/19. do kraja školske godine 2022/23, dok za proteklu školsku godinu, 2023/24, još nema podataka, objavila je novinska agencija Fena.
Podaci o napuštanju školovanja u RS publikuje Zavod za statistiku RS, a na osnovu informacija koje dobiju od samih škola koje su dužne da traže obrazloženje od roditelja zbog čega deca napuštaju obavezno obrazovanje.
Iz Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS naveli su da je činjenica da su neka odeljenja svedena na minimum, uglavnom u manjim sredinama.
 
Jedino su gradske škole u Banjaluci krcate i u njima deca idu na nastavu u tri smene.
  • Zemlja čudesa

    22.09.2024 17:05
    Dušebrižnici naši
    To najbolje pokazuje koliko vlast brine o svom narodu. Priče o herojskoj prošlosti, tradiciji, slavi i slično ne hrane gladna usta. Niko se nije najeo ni od obećanja o blistavoj budućnosti i pravdi koja samo što nije. Nema vajde ni od lamenta o istorijskim nepravdama samo nama nanetima, manje vredi od tankog sendviča.
    Nego, ima li ovakva statistika i za Srbiju?
  • Mary Poppins

    22.09.2024 15:51
    Tipovi balkanci
    Mile Dodik će ugasiti svetlo!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tramp odbio još jednu debatu

Donald Tramp je na mitingu u Vilmingtonu u Severnoj Karolini odbio ideju još jedne predsedničke debate, rekavši da Kamala Haris želi revanš jer gubi.

Ukrajina zapalila skladište oružja u Rusiji

Požar je zahvatio rusko skladište oružja duboko u zemlji, izazvavši eksplozije i zatvaranje glavnog puta, pošto je Ukrajina prošle noći lansirala više od 100 dronova na Rusiju i okupirani Krim.