UN usvojile Pakt za budućnost, Rusija i još nekoliko zemalja bile protiv

Zemlje članice UN usvojile su danas Pakt za budućnost, u kome se zauzimaju da će zacrtati "bolju budućnost" za čovečanstvo zahvaćeno ratovima, bedom i klimatskim promenama.
UN usvojile Pakt za budućnost, Rusija i još nekoliko zemalja bile protiv
Foto: Beta/AP
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je 2021. godine pokrenuo ideju tog Samita za budućnost predstavljenog kao jedinstvenu priliku da se promeni tok istorije čovečanstva.
 
"Otvorili smo vrata, sada je na svima nama da prođemo kroz njih, jer ne radi se samo o tome da se složimo, nego i da delujemo. I danas vas izazivam da pređete na dela", rekao je Gutereš.
 
Cilj "Pakta za budućnost" je rešavanje velikih izazova 21. veka, od sukoba, do klimatskih promena i ljudskih prava, a usvojen je uprkos primedbama grupe zemalja na čelu sa Rusijom.
Usvajanje teksta naišlo je na kratko odlaganje kada je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin predložio amandman koji naglašava princip nemešanja u unutrašnja pitanja država i poziva UN da izbegnu dupliranje napora.
 
Primedbe Rusije podržali su Belorusija, Severna Koreja, Iran, Nikaragva i Sirija, ali je amandman velikom većinom odbačen.
 
"Niko nije zadovoljan sa tim tekstom", rekao je pomoćnik ruskog ministra spoljnih poslova Veršinjin, što je u velikoj meri osporeno za govornicom.
Nemački kancelar Olaf Šolc opisao je Pakt kao "kompas" i ocenio da Rusija ne "želi da ide putem koji je ostatak sveta izabrao".
 
U Paktu se vođe obavezuju da će ojačati multilateralni sistem da bi "sledili ritam sveta koji se menja", da će "štititi potrebe i interese sadašnjih i budućih generacija" kojima prete "stalne krize".
 
"Verujemo da postoji put ka boljoj budućnosti za celo čovečanstvo", kaže se u tekstu.
 
Dokument na više od 20 strana predstavlja 56 "akcija" u domenima od značaja mulitlateralizma preko poštovanja povelje UN i održavanja mira, reforme međunarodnih finansijskih institucija do reforme Saveta bezbednosti UN, ili borbe protiv klimatskih promena, razoružanja i razvoja veštačke inteligencije.
Iako ima "nekih dobrih ideja" ovde se ne radi o "revolucionarnom reformskom dokumentu koji potpuno reformiše multilateralizam koji je želeo Antonio Gutereš", rekao je pre usvajanja Ričard Gouan iz Međunarodne krizne grupe.
 
To mišljenje dele diplomate od kojih su mnogi pogledali u nebo kada su pitani o ambiciji teksta i njegovom uticaju. 
 
Samit o budućnosti koji se održava danas i sutra otvara veliko godišnje okupljanje Generalne skupštine UN gde će se od utorka više od 130 šefova država i vlada obratiti na govornici.
  • Zemlja čudesa

    22.09.2024 21:18
    Već davno viđeno
    Ne znam detalje, ali iz iskustva bih rekao da je u pitanju još jedna američka prevara. Kao i sve rezolucije do sada odnosiće se na sve druge zemlje osim na SAD i one za koje oni daju odobrenje.
  • Nenad

    22.09.2024 20:58
    Zemlje članice UN usvojile su danas Pakt za budućnost za čovečanstvo zahvaćeno ratovima i bedom …

    U isti mah, UN aminuje strasan zlocin kome asistiraju SAD i njihovi sateliti. 2,4 miliona ljudi zatvoreno u rezervatu GAZA, bez hrane, vode, doma i zaklona, meta su izraelskih tenkova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tramp odbio još jednu debatu

Donald Tramp je na mitingu u Vilmingtonu u Severnoj Karolini odbio ideju još jedne predsedničke debate, rekavši da Kamala Haris želi revanš jer gubi.