Opada Dunav kod Budimpešte, nuklearka "Paks" nije ugrožena

Vodostaj Dunava kod Budimpešte opao je danas za 33 centimetara, a kod sela Nađibajča na severozapadu Mađarske, Dunav je već 2,5 metara niži.
Opada Dunav kod Budimpešte, nuklearka "Paks" nije ugrožena
Foto: Beta/AP
Prema podacima Nacionalne direkcije za vode, poteškoće su prevaziđene, ali je i dalje potrebno obratiti posebnu pažnju, jer su brane i dalje izuzetno opterećene budući da se voda sporo povlači, preneo je portal Porfolio.
 
Dunav je juče u zoru dostigao vrhunac u Budimpešti, ali je sada u opadanju, preneo je portal Blik.
 
Prema zvaničnim informacijama Ministarstva vodoprivrede, nivo Dunava se vidno smanjuje. Jutros u 6 sati u Budimpešti je izmereno samo 797 centimetara, što je 33 centimetra manje od 830 centimetara koliko je izmereno juče.
Prema rečima stručnjaka, do ponedeljka ujutru, otprilike u vreme kada ljudi odlaze na posao, vodostaj bi mogao da bude skoro metar niži nego u subotu ujutro. Očekuje se da će u prestonici Mađarske iznositi 734 centimetara.
 
Nizvodno od Budimpešte, na jugu Mađarske, večeras se očekuje vrhunac nivoa reke kod Pakša, a u ponedeljak uveče kod Baje.
 
Kako navode u Ministarstvu energetike, nuklearna elektrana Paks nije u opasnosti i poplave i dalje ne ugrožavaju sigurnost snabdevanja energijom. Od petka elektrana je na drugom stepenu uzbune za zaštitu od poplava. 
Vatrogasna organizacija elektrane i stručnjaci za vodu obezbeđuju kontinuirani nadzor nad branom i prevodnicama. 
 
Mađarski premijer Viktor Orban ocenio je da se Mađarska uspešno odbranila od poplava.
 
"Kako se spuštamo Dunavom, posle Budimpešte, naša odbrana je u sve boljem stanju", izjavio je Orban, koji je danas obišao naselja ispod glavnog dela reke.
 
Prema njegovim rečima, generalno, može se reći da kada postoji problem, Mađari se okupe i drže zajedno.
 
"Kada nevolja nestane, onda se, naravno, vraćaju stari problemi", rekao je on. 
 
Mađarsku su, kao i druge zemlje centralne Evrope, pogodile velike poplave usled padavina i izlivanja reka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tramp odbio još jednu debatu

Donald Tramp je na mitingu u Vilmingtonu u Severnoj Karolini odbio ideju još jedne predsedničke debate, rekavši da Kamala Haris želi revanš jer gubi.