Studija: Nemci vrlo malo znaju o Drugom svetskom ratu i Holokaustu, ne žele da čuju o krivici

Ove godine u Poljskoj su održane dve velike komemorativne manifestacije povodom 85 godina od nemačkog napada na Poljsku i početka Drugog svetskog rata.
Studija: Nemci vrlo malo znaju o Drugom svetskom ratu i Holokaustu, ne žele da čuju o krivici
Foto: Beta/AP
Iz Nemačke je doputovao poverenik nemačke vlade za Poljsku Ditmar Nitan. Međutim, prva linija nemačke politike nije bila prisutna: ni predsednik ili kancelar, ni predsednica Bundestaga ili Bundesrata. To je bio znak narušenih nemačko-polјskih odnosa, piše Filip Fric, dopisnik nemačkog lista Velt iz Varšave u članku čije delove prenosi Dojče vele.
 
Istog dana, državni poljski Pilecki institut objavio je prve rezultate velike studije o stavovima nemačkog društva prema istoriji 20. veka i Drugom svetskom ratu, prenosi Dojče vele.
 
Rezultati studije izazvali su veliku pažnju u Poljskoj, jer potvrđuju mnoge predrasude Poljaka prema Nemcima: da malo znaju o Poljskoj, posebno o zločinima koje su Nemci počinili tokom okupacije, i da uopšte više ne žele ni da čuju o krivici i reparacijama.
Ko je stradao u Holokaustu i ko je kriv za genocid nad Jeverejima?
 
Najviše zapanjuju odgovori na pitanje iz kojih zemalja potiče većina žrtava Holokausta: 59 procenata ispitanih Nemaca je reklo da su ubijeni uglavnom Jevreji iz Nemačke, dok je samo 28 procenata navelo da su to bili poljski Jevreji.
 
Činjenica je da je u Holokaustu ubijeno oko 165.000 nemačkih Jevreja od oko pola miliona koliko ih je bilo pre rata. Poljski državljani činili su polovinu od šest miliona Jevreja ubijenih u Holokaustu.
Na pitanje ko je kriv za genocid nad Jevrejima, samo devet procenata ispitanika smatra da su to "isključivo Nemci", 34 procenta okrivljuje "pretežno Nemce", dok većina - 57 procenata smatra "Nemce i kolaboracioniste u okupiranim zemljama kao podjednako krivim".
 
Gde su bile najstrože kazne? Prema istraživanju, Nemci smatraju da su kazne za pomoć jevrejskim susedima bile najstrože u Nemačkoj, te da su su u okupiranim zemljama bile blaže. Prema 46 procenata ispitanika, za pomoć Jevrejima u Nemačkoj je pretila smrtna kazna, dok je znatno manje njih (31 procenat) izabralo isti odgovor u vezi sa okupiranom Poljskom. To dovodi do pogrešnih pretpostavki o mogućnostima otpora: ako je kazna bila veća u Nemačkoj, onda je i mogućnost pružanja otpora ili pomoći bila manja nego u okupiranim zemljama.
 
Većina od 54 procenta takođe e "u potpunosti" slaže sa tvrdnjom da se Nemačka u potpunosti suočila sa svojom istorijom.
 
Čak 36 procenata ispitanih veruje da Poljska može da nauči od Nemačke kako da sprovede "temeljno suočavanje sa istorijom".
 
Odnosi Nemačke i Poljske
 
"Ne želimo da se izjašnjavamo o aktuelnoj politici. Ali naravno, nadamo se da će naša studija doprineti boljem međusobnom razumevanju u nemačko-poljskim odnosima", kaže Mateuš Falkovski u razgovoru za "Velt am Zontag". 
 
On je zamenik direktora berlinske ispostave Pilecki instituta, smeštene na Pariskom trgu, sa pogledom na Brandenburšku kapiju. Zajedno sa direktorkom Hanom Radžejovskom, on je odgovoran za ovu studiju.
 
Iako ne žele da izvode zaključke o politici, posmatraču se nameće pitanje - da li neznanje velikog dela ispitanih Nemaca odražava neznanje nemačke politike?
 
Jer nemačke vlade, kako one pod Angelom Merkel, tako i ova Olafa Šolca, zanemarile su brojne nemačko-poljske inicijative - bilo da je reč o promovisanju poljskog kao stranog jezika u školama, ratnim reparacijama, izgradnji Nemačko-polj­ske kuće, tj. muzeja, ili postavljanju spomenika polj­skim žrtvama nemačke okupacije. Bundestag je konačno, 2020. doneo odluku o potonjem. Ipak, do sada ništa nije urađeno, što u Poljskoj sve više izaziva nezadovoljstvo.
 
Kada su se odnosi ohladili, sa pobedom stranke Pravo i Pravda (PiS) 2015, bilo je logično prvo za to okriviti poljske nacionalne konzervativce. Na kraju krajeva, oni su koristili svaku priliku da podstaknu antinemačka osećanja. To je Berlinu odgovaralo: Merkel, a kasnije i Šolc, mogli su da ignorišu poljske zahteve, odbacujući ih kao nerealne. To se posebno odnosilo na zahtev za reparaciju u iznosu od 1,3 biliona evra.
 
U decembru 2023. kada je Tusk preuzeo vlast, u Berlinu je vladala velika nada da će Varšava ponovo postati konstruktivan partner, kao i da će bivši predsednik Evropskog saveta konačno rešiti pitanje reparacija. 
 
Ipak, to se nije dogodilo. Tusk ne traži astronomske sume kao njegovi prethodnici, ali je svestan da bi i njegovi birači pozdravili odštetu od Nemačke.
 
Berlin ne zna, ne razume, nema senzibilnosti
 
Politički Berlin to dugo nije razumeo - to da tema reparacija nadilazi okvire poljskih nacionalista ili stranke PiS. U julu ove godine nemačko-polj­ski vladini razgovori o tom pitanju završeni su bez rezultata.
 
Ipak, procurila je vest da dve vlade pregovaraju o odštetama za prisilne radnike ili preživele iz koncentracionih logora ili geta. Oko 40.000 njih danas još živi u Poljskoj.
 
Radi se o oko 200 miliona evra - što je, s obzirom na nemački budžet, relativno mala suma. Ipak, dogovora nema, mada je za starije osobe svaka nedelja važna. Stiče se utisak da nemačka vlada ne dopušta jednostavno, administrativno rešenje.
 
Ne bi trebalo da iznenadi da možda i u Ministarstvu spoljnih poslova nedostaje senzibilnosti za to, kada u nemačkom stanovništvu očigledno postoji veliki nedostatak znanja o nemačkim zločinima između 1939. i 1945.
Prema studiji, 39 procenata ispitanika veruje da su Poljaci "adekvatno" ili "prilično adekvatno" obeštećeni.
 
"Može se reći da nedostaju osnovno znanje o istočnoj Evropi kao i razumevanje za nju", kaže Falkovski. 
 
Direktorka Radžejovska primećuje da je percepcija Nemaca takva da se može tumačiti tako da "oni delimično od sebe prave žrtve".
 
Pomenuta studija, u celosti bi trebalo da bude objavljena u oktobru. Nju je za Pilecki institut sproveo nemački institut za istraživanje javnog mnjenja Ipsos na reprezetativnom uzorku od 2.000 nemačkih građana, starosti od 16 do 65 godina, piše Velt.
  • @MaryPoppins

    23.09.2024 08:38
    A znaju li Nemci da je njihova vojska već učestvovala u ratu protiv Jugoslavije? Ili to spada u istu tu "informisanost" o kojoj pričate?
  • Nana

    23.09.2024 08:36
    Kao neko ko je preko 30 godina živeo u Nemačkoj tvrdim: rezultati ove studije su veoma optimistični. Nemci nemaju pojma o stvarnim razmerama zločina njihovih roditelja i masovno misle da su žrtve nacista upravo oni. U nemačkim porodicama je ponašanje predaka za vreme rata tabu i niko ne zna šta su mu babe i dede radile pod Hitlerom. Njihovo znanje je apstraktno: to su neki tamo zli ljudi, ali to nismo mi - naše dede su nasilno mobilisane i td. Sve iz ove studije je tačno.
  • ex chapman

    23.09.2024 08:29
    i?
    sta vas tu cudi?
    dobro je da je i ovoliko trajalo
    posle Prvog svetskog rata su odmah poceli da tvrde kako nisu oni krivi i da se spremaju za novi rat
    stvarno ti Nemci imaju slabo pamcenje. treba ih povremeno podsecati kako se zavrsilo svaki put kad su pokusavali da glume svetsku silu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tramp odbio još jednu debatu

Donald Tramp je na mitingu u Vilmingtonu u Severnoj Karolini odbio ideju još jedne predsedničke debate, rekavši da Kamala Haris želi revanš jer gubi.