Posle serije izraelskih napada na Liban: Pentagon šalje dodatne trupe na Bliski istok

Posle serije napada izraelske vojske na Liban, u kojima je poginulo najmanje 270 osoba, a više od 1.000 je ranjeno, Pentagon je danas saopštio da šalje dodatne trupe na Blisti istok.
Posle serije izraelskih napada na Liban: Pentagon šalje dodatne trupe na Bliski istok
Foto: AP Photo/Hassan Ammar
Sekretar za štampu Pentagona general-major Pet Rider nije izneo detalje o tome koliko dodatnih snaga šalju ili šta će im biti zadatak. Sjedinjene Države u tom regionu trenutno imaju oko 40.000 vojnika, prenosi Glas Amerike.
Talas borbi duž granice između Izraela i Libana tokom protekle sedmice podstakao je Stejt department da izda novo upozorenje o putovanju, pozivajući američke građane da napuste Liban komercijalnim letovima, dok još imaju mogućnost.
 
Hiljade Libanaca pobeglo je sa juga, a glavni autoput iz južnog lučkog grada Sidona bio je zakrčen automobilima koji su krenuli ka Bejrutu, u najvećem egzodusu od borbi 2006. godine.
 
Vlada je naredila da se škole i univerziteti zatvore u većem delu zemlje i počela je da priprema skloništa za ljude raseljene sa juga.
Zamenik generalnog sekretara Hezbolaha Naim Kasem rekao je da je Hezbolah počeo novu fazu borbe protiv Izraela, koju je opisao kao "obračun bez ograničenja".
 
Portparol američke nacionalne bezbednosti Džon Kirbi rekao je za Ej-bi-si njuz da Izrael i Hezbolah moraju da se uzdrže, kako sukob ne bi eskalirao u sveopšti rat.
 
"Verujemo da postoje bolji načini od otvaranja drugog fronta. Niko nije optimističan po pitanju toga koliko će ovo biti teško", rekao je Kirbi i dodao da bi zaraćene strane trebalo da se povuku iz nastavka borbi, kako ovo ne bi postalo sveobuhvatni rat.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet