Modne kuće Tomi Hilfiger i Kelvin Klajn pod istragom kineskih vlasti

Ministarstvo trgovine Kine navodi da je američka modna kompanija PVH, u čijem vlasništvu se nalaze brendovi Tomi Hilfiger i Kelvin Klajn pod istragom zbog navodnog kršenja principa trgovine.
Modne kuće Tomi Hilfiger i Kelvin Klajn pod istragom kineskih vlasti
Foto: Pixabay
U nizu saopštenja objavljenih na internetu navodi se da će ministarstvo istražiti sumnje da je ova kompanija bojkotovala proizvode iz regiona Sinđijang na krajnjem zapadu zemlje.
 
"Američka grupa PVH osumnjičena je za kršenje principa normalne trgovine i nerazumno bojkotovanje pamuka i drugih proizvoda iz Sinđijanga, ozbiljno narušavajući prava i interese relevantnih kineskih kompanija i ugrožavajući suverenitet, bezbednost i razvojne interese Kine", navodi kinesko ministarstvo.
U saopštenju se takođe pominje da će se istraga sprovesti po pravilima kineske "liste nepouzdanih subjekata", koja se koristi kao kontrasankcija merama preduzetim protiv Pekinga.
 
Vašington je blokirao deo uvoza iz Sinđijanga. Američke kompanije koje kupuju odeću, pamuk, paradajz i drugu robu iz Sinđijanga suočavaju se sa pritiskom potrošača na Zapadu zbog navodnih kršenja ljudskih prava i prisiljavanja na prinudni rad.
Vladajuća Komunistička partija Kine optužena je da u ovoj regiji drži pripadnike muslimanskih etničkih grupa u logorima.
 
Kina negira bilo kakve zloupotrebe i tvrdi da su koraci koje je preduzela neophodni za borbu protiv terorizma i širenja separatističkog pokreta.
Očekuje se da će PVH u roku od 30 dana od današnjeg oglašavanja Kini dostaviti informacije kako bi objasnila da li je preduzela diskriminatorne mere protiv proizvoda povezanih sa Sinđijangom u poslednje tri godine, navodi se u saopštenju.
 
PVH je na svom veb sajtu objavila da postupa prema zakonu gde god da posluje, "uključujući i politiku američke vlade u vezi sa regionom Sinđijang".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet