Rusija će strogo kažnjavati one koji promovišu život bez dece: U pripremi zakon

Parlament Rusije radi na zakonu koji bi zabranio ono što vlasti smatraju štetnim promovisanjem načina života bez dece uz visoke novčane kazne za "propagandu bezdetnosti".
Rusija će strogo kažnjavati one koji promovišu život bez dece: U pripremi zakon
Foto: Pixabay (ilustracija)
To je rekao bliski saveznik predsednika Vladimira Putina, prenosi Al Jazeera Balkans.
 
Vjačeslav Volodin, predsedavajući Državne dume, donjeg doma Parlamenta, rekao je da su parlamentarci počeli da razmatraju zakon za zabranu onoga što je opisao kao propagandu na internetu, u filmovima, u reklamama i medijima, a koja podstiče "svesno odbijanje imati decu".
Putin, koji je Rusiju proglasio uporištem "tradicionalnih vrednosti" u egzistencijalnoj borbi s dekadentnim Zapadom, ohrabrio je žene da imaju najmanje troje dece, rekavši da će to pomoći da osigura budućnost Rusa.
 
Ovo pitanje je postalo hitnije za vlasti nakon što su službeni podaci, objavljeni ovog meseca, pokazali da je stopa nataliteta u Rusiji pala na najniži nivo u četvrt veka, dok su stope smrtnosti u porastu, a ne nazire se kraj ratu Moskve u Ukrajini.
Volodin je optužio ono što su vlasti opisale kao "pokret bez dece" da obezvređuje instituciju porodice ideologijom za koju državni zvaničnici strahuju da neke žene sprečava da imaju decu.
 
Kazao je kako grupe i zajednice na društvenim mrežama često ističu nepoštovanje majčinstva i očinstva te agresiju prema trudnicama i deci, kao i članovima velikih porodica.
 
"Prijateljska i velika porodica je temelj jake države", dodaje Volodin, kao i to da nacrt zakona predviđa novčane kazne do 400.000 rubalja (4.300 dolara) za pojedince proglašene krivima za propagandu "bez dece", kazne od 800.000 rubalja (8.602 dolara) za državne zvaničnike i novčane kazne do pet miliona rubalja (53.763 dolara) za kompanije.
  • nemanja

    25.09.2024 09:51
    fali topovskog mesa
  • Joca

    25.09.2024 09:23
    Boršča i dece. Ojsa!
  • /

    25.09.2024 09:08
    /
    rusija i njeni proxiji su drugi irak

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet