Zelenski traži da Savet bezbednosti UN natera Rusiju na mir

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je Savet bezbednosti UN da primora Rusiju da sklopi mir sa Kijevom.
Zelenski traži da Savet bezbednosti UN natera Rusiju na mir
Foto: Beta/AP
"Rusija se može samo naterati na mir, a to je upravo ono što se mora učiniti: primorati Rusija na mir", rekao je Zelenski.
 
Dok je fokus zasedanja Generalne skupštine UN na Bliskom istoku, ukrajinski predsednik nastoji da zadrži međunarodnu pažnju na Ukrajini, gde rat traje dve i po godine.
Zelenski će američkom predsedniku Džozefu Bajdenu i Kongresu SAD u Vašingtonu predstaviti detalje svog "plana pobede" čiji je cilj završetak ruske invazije.
 
Zelenski je optužio Iran i Severnu Koreju za pomoć ruskoj ratnoj mašineriji.
 
"Rusija nema legitiman razlog, apsolutno nikakav, da od Irana i Severne Koreje de fakto čini saučesnike u svom zločinačkom ratu u Evropi, da sa njihovim oružjem ubija nas, Ukrajince", rekao Zelenski.
Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija izjavio je da "zapadne zemlje nisu mogle a da još jednom ne zatruju atmosferu", pokušavajući da zaokupe vreme temom Ukrajine.
 
Šef američke diplomatije Entoni Blinken pozvao je međunarodnu zajednicu da deluje kako bi se osudila vojna pomoć Teherana i Pjongjanga Moskvi. Ta pomoć predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da "nanese pokolj, patnju i propast nevinim ukrajinskim muškarcima, ženama i deci", rekao je Blinken.
 
Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji izjavio je da Peking "nije strana u sukobu".
 
"Kina nije ni izazvala ukrajinsku krizu niti je učestvovala u ukrajinskoj krizi. Kina je uvek bila na strani mira", rekao je on, odbacivši optužbe SAD o kineskoj podršci Rusiji.
  • Zemlja čudesa

    25.09.2024 09:43
    Šteta što je batalio stari posao, komedija mu ide odlično.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet