Najmanje 30 žrtava uragana Helena u SAD: Milioni domova bez struje

Uragan "Helena" je izazvao razaranje širom Floride, a u četiri savezne države SAD je poginulo najmanje 30 ljudi, dok se spasioci bore da izvuku ljude.
Najmanje 30 žrtava uragana Helena u SAD: Milioni domova bez struje
Foto: Beta (Martha Asencio-Rhine/Tampa Bay Times/AP)
Guverner Džordžije Brajan Kemp je rekao da su desetine ljudi i dalje u zgradama oštećenim uraganom kategorije četiri na skali do pet.
 
Brzina vetra je dostizala 225 kilometara na sat. Stigao je do kopna prošle noći u slabo naseljenoj oblasti Floride Big Bend, gde su ribarska sela i mesta za odmor.
Protutnjao je stotinama kilometara ka severu izazivajući poplave do Severne Karoline gde se izlilo jedno jezero.
 
Više bolnica u Dordžiji je bez struje, a jedna u Tenesiju je zatvorena.
Vlasti teško stižu do razorenih mesta i raščišćavaju puteve.
 
Razornost uragana Helena se povezuje s klimatskim promenama koje jačaju takve oluje ponekad za svega nekoliko sati.
 
Svih pet osoba koje su poginule u jednom okrugu na Floridi bilo je u četvrtima gde je građanima rečeno da se evakuišu, ali nisu verovali upozorenjima.
 
Procenjuje se da bi broj poginulih mogao da poraste kako spasioci budu stizali do kuća u poplavljenim područjima.
 
Predsednik SAD Džo Bajden rekao je da se moli za preživele, a šef Savezne agencije za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA) se uputio u tu oblast. Agencija je poslala više od 1.500 svojih zaposlenih, i pomogli su u 400 spasilačkih akcija danas.
 
Više od četiri miliona kuća i kompanija je bez struje na Floridi, u Džordžiji, Južnoj Karolini, piše na portalu poweroutage.us.
 
Helena je treća oluja za nešto više od godinu dana u toj oblasti.
 
Prognoze su da će oluja nastaviti da slabi kako se kreće ka Tenesiju i Kentakiju donoseći jaku kišu uz opasnost od odrona i bujučnih poplava
 
U Severnoj Karolini meteorolozi upozoravaju da bi poplave mogle da budu veće nego išta viđeno u prošlom veku. Evakuacije su u toku u nekoliko oblasti i zatvoreno je oko 300 puteva. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet