Delegacija Srba sa Kosova u Beogradu razgovarala s predstavnicima opozicionih stranaka

Delegacija Srba sa Kosova danas je u Beogradu razgovarala s opozicionim strankama i pokretima.
Delegacija Srba sa Kosova u Beogradu razgovarala s predstavnicima opozicionih stranaka
Foto: Beta (Nikola Todorović)
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma iz Gračanice Momčilo Trajković izjavio je, zaključujući sastanak sa opozicijom u Srbiji, da će se formirati radna grupa koja će sublimirati rečeno i predloge da bi se "zaustavili negativni procesi koji se dešavaju srpskom narodu na Kosovu i Metohiji".
 
"To je ključno pitanje. Na Kosovu i Metohiji se dešava demografski inžinjering, mi smo narod koji tamo nestaje. Svi ćute, ova vlast kao da navija, oni (Priština) guraju, međunarodna zajednica to posmatra i preko noći vidite da nema vašeg komšije", rekao je Trajković o iseljavanju Srba.
Rekao je da je zadovoljan što su na skupu "spojeni rogovi u vreći", što govori, ocenio je, da su svi zabrinuti i da svako ima svoj prilaz problemu.
 
Naveo je da će delegacija Srba sa Kosova, čiji je on član, prihvatiti svaki predlog i poručio: "Zajedno ćemo učestvovati u traženju načina da se promeni situacija".
"Mi smo tu ravnopravni. Mi poznajemo to, mnogo je slojevito kosovsko pitanje, a ko ne uđe u tu slojevitost, taj lako promaši", ukazao je Trajković.
 
On je naveo i da je učesnicima skupa predočen okvir za "novu strategiju za opstanak Srba".
 
Nabrojao je, između ostalog, potrebu da se formira Državni savet za Kosovo i Metohiju da bi "srpsku politiku, pa i buduću vlast, učinili državnom i nacionalnom, a ne partijskom".
 
Takođe je predložen moratorijum na delovanje političkih partija iz Beograda na Kosovu.
 
To ne znači, objasnio je, da vlast neće tu delovati, "ali partije (iz Beograda) da nas ostave na miru, jer sve podele dolaze najčešće otuda".
 
"Mi ne smemo da dozvolimo da se još jednom stvori Srpska lista", rekao je Trajković.
 
Delegaciju čine predstavnici tri udruženja - Srpskog nacionalog foruma, Srpskog nacionalnog veća i pokreta "Otadžbina", koja se ranije srela sa akademicima i članovima pokreta ProGlas.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

AFP bio meta informatičkog napada

Informacioni sistem francuske agencije Frans pres (AFP) bio je meta napada koji je uticao na deo sistema za distribuciju vesti klijentima, objavljeno je danas.