Velika Britanija zatvara svoju poslednju elektranu na ugalj

Velika Britanija će danas zatvoriti svoju poslednju elektranu na ugalj u selu Retklif kod grada Notingema nakon 57 godina rada.
Velika Britanija zatvara svoju poslednju elektranu na ugalj
Foto: Pixabay
Današnje zatvaranje Retklifa označava kraj jedne ere i radnici u industriji uglja mogu da budu ponosni na svoj rad koji je služio zemlji više od 140 godina, izjavio je britanski ministar energetike Majkl Šenks.
 
Velika Britanija je početkom osamdesetih godina prošlog veka proizvodila 80 odsto električne energije iz uglja, a ovaj udeo je pao na 40 odsto 2012. godine i postepeno se nadalje smanjivao zbog skupih taksi na emisije ugljenika i porasta udela obnovljivih izvora energije, prenosi Gardijan.
Britanski ekolozi su pozdravili odluku o zatvaranju Retklifa.
 
Velika Britanija je bila prva zemlja koja je izgradila elektranu na ugalj i sada je prva velika ekonomija koja je napustila energiju uglja, rekao je direktor istraživačkog centra za klimatske krize E3G Ed Metju.
Prema njegovim rečima, u pitanju je istinsko globalno liderstvo koje osvetljava put za druge zemlje.
 
Nemačka kompanija Uniper, vlasnik elektrane Retklif, sarađivala je sa sindikatima kako bi pomogla mnogim inženjerima da se rekvalifikuju ili da pronađu posao u drugim elektranama te firme kako bi zatvaranje bilo što bezbolnije za zaposlene, navodi britanski list.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet