Pomerena granica između Švajcarske i Italije - razlog nije dobar

Švajcarska i Italija pomerile su deo međusobne granice na Alpima zbog topljenja glečera, izazvanog klimatskim promenama.
Pomerena granica između Švajcarske i Italije - razlog nije dobar
Foto: Pixabay
Deo prirodne švajcarsko-italijanske granice, koju većinski čine glečeri, pomeren je u oblastima ispod ispod Materhorna, jedne od najviših planina u Evropi i u blizini brojnih popularnih skijališta, prenosi BBC.
 
Švajcarska je u petak zvanično odobrila sporazum o promeni, ali Italija to tek treba da učini. Prethodno je u maju 2023. švajcarsko-italijanska komisija načinila nacrt sporazuma.
Prema podacima Švajcarske mreže za praćenje glečera (Glamos), od prošlog septembra švajcarski glečeri izgubili su četiri odsto svoje zapremine u 2023. godini, što je drugo najveće topljenje nakon rekordnih šest odsto u 2022. godini.
 
Rekordno topljenje glečera objašnjava se uzastopnim veoma toplim letima i veoma malom količinom snežnih padavina. Istraživači kažu da ako se takve vremenske prilike nastave, otapanje će se samo ubrzati.
Švajcarska je u petak saopštila da je redefinisanje granice urađeno u skladu sa ekonomskim interesima obe strane.
 
Granica na Alpima biće promenjena u regionu Plato Rosa, kod planinarskog doma Karel i na planini Goba di Rolin, u blizini Materhorna i popularnih skijališta uključujući Cermat.
  • Realista

    01.10.2024 08:28
    naivčine
    Mogli su da zarate k'o svi nenormalni narodi na Balkanu, malo da izginu, malo sankcije a ne ovako, mirno, dogovorom u najboljem interesu za obe strane, bezveze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Japan dobio novog premijera

Japanski parlament izabrao je predsednika vladajuće Liberalno-demokratske partije Šigeru Išiba za premijera.

VIDEO: Izrael počeo kopnenu invaziju na Liban

Izraelska vojska (IDF) počela je pogranične kopnene operacije u južnom Libanu protiv militantne grupe Hezbolah i infrastrukture koja se nalazi duž severne granice Izraela, objavio je Tajms o Izrael.