Orban: Mađarska će slati migrante u Brisel

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da će Mađarska početi da šalje migrante u Brisel, ako EU bude insistirala na kazni od 200 miliona evra.
Orban: Mađarska će slati migrante u Brisel
Foto: Beta/AP
Tu kaznu je Sud pravde izrekao Budimpešti zbog kršenja pravila o azilu.
 
"Ako Brisel istraje u odluci da nas kazni, dobiće ono što želi. Mi ćemo migrante koji kucaju na naša vrata odvesti na glavni trg u Briselu", rekao je Orban, prenosi Politiko.
Krajem avgusta mađarska vlada je došla na ideju, pozajmljenu uz malu modifikaciju iz američkog republikanskog priručnika, da svakom migrantu koji pokuša da uđe u zemlju da kartu u jednom pravcu do Brisela.
 
Prethodna odluka najvišeg suda EU u junu primorala je Budimpeštu da usvoji politiku prema izbeglicama "bez pritvora", što znači da ne može da zadrži tražioce azila u "tranzitnim zonama" sličnim zatvorima.
Gradonačelnik Brisela i drugi belgijski zvaničnici kritikovali su ideju Budimpešte, nazvavši je "provokacijom koja je u suprotnosti sa evropskim obavezama", dok Orban insistira da je presuda Suda pravde nepravedna, posebno pošto zemlje zapadne Evrope pooštravaju sopstvene granične kontrole.
 
"Era slobodnog putovanja se bliži kraju", rekao je Orban u parlamentu, misleći na odluku Nemačke da privremeno uvede kontrolu na svojim granicama i na stav novog francuskog premijera Mišela Barnijea o pooštravanju graničnih kontrola.
 
Orban je rekao da je "sve što su morali da urade" da bi izbegli ovu situaciju bilo da "slede mađarski primer i da uopšte ne puštaju migrante unutra".
 
"Čak i kada se naša politika pokaže ispravnom, Mađarska se i dalje kažnjava zbog odbrane evropskih granica", kazao je Orban.
  • Сеновић

    01.10.2024 10:38
    Политичка прича. Шаље их јер су му тако наредили.
  • w/e

    01.10.2024 10:01
    cool
    EU jadnici sa agendom da dovedu sto vise migranata u svaku EU zemlju, a da pritom izgleda kao da to ne zele. Nemojte doci ilegalno u EU, ali ako dodjete, platicemo vam hotel, hranu i socijalno, a ubrzanim procesom cete dobiti i drzavljanstvo.

    Kako uspevaju da ubede bilo koga da treba sto vise "Izbeglica" da prime dok istovremeno pojacavaju nadzor granicnih prelaza i ulazu milione u granicu izmedju Poljske i Belorusije? Ako su im ilegalni migranti toliko dragi, zasto im to predstavlja problem na Beloruskoj granici i zbog cega u tom specificnom slucaju to nazivaju neprijateljskim aktom?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Japan dobio novog premijera

Japanski parlament izabrao je predsednika vladajuće Liberalno-demokratske partije Šigeru Išiba za premijera.

VIDEO: Izrael počeo kopnenu invaziju na Liban

Izraelska vojska (IDF) počela je pogranične kopnene operacije u južnom Libanu protiv militantne grupe Hezbolah i infrastrukture koja se nalazi duž severne granice Izraela, objavio je Tajms o Izrael.