U Hamburgu ispražnjena železnička stanica zbog sumnje da studenti imaju smrtonosni virus

Policija je juče na glavnoj železničkoj stanici u Hamburgu zatvorila perone 7 i 8 na nekoliko sati zbog sumnje da su dva putnika zaražena smrtonosnim virusom Marburg, javlja BBC.
U Hamburgu ispražnjena železnička stanica zbog sumnje da studenti imaju smrtonosni virus
Foto: Pixabay (ilustracija)
Policija je ogradila dva koloseka, a par je prebačen u Univerzitetsku bolnicu Ependorf (UKE) u Hamburgu, specijalizovanu za tropske bolesti. Njihov prtljag takođe je zaplenjen.
 
Prema nemačkim medijima, u ICE vozu je bilo oko 200 putnika, a policija je uzela njihove podatke kako bi utvrdila ko je bio u kontaktu s dvoje verovatno zaraženih. 
Putnici su morali da napuste perone, dok su se hitne službe u punim zaštitnim odelima ukrcale na ICE voz iz Frankfurta.
 
Zaraženi muškarac je 26-ogodišnji nemački student medicine, koji je sa svojom devojkom putovao vozom iz Frankfurta prema Hamburgu.
 
Tokom vožnje, oboje su počeli da pokazuju simptome slične gripi. 
Student je prethodno stigao avionom iz Ruande, gde je bio u kontaktu s pacijentom kod kog je kasnije dijagnostikovana infekcija virusom Marburg.
 
 
Ruanda se trenutno suočava s ozbiljnom epidemijom, a ministarstvo zdravlja u glavnom gradu Kigaliju izvestilo je da je od prošlog petka osam ljudi preminulo, dok je potvrđeno ukupno 27 slučajeva zaraze.
 
O kakvom virusu je reč?
 
Virus Marburg uzrokuje groznicu sa simptomima kao što su konvulzije, krvavo povraćanje i proliv, a stopa smrtnosti iznosi i do 88 odsto, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.
 
Prema američkim zdravstvenim vlastima CDC-u, u Nemačkoj nije bilo izbijanja bolesti od 1967. godine.
Uzročnik nosi ime nemačkog grada jer su zaposleni u tamošnjoj laboratoriji 1967. godine zaraženi dotad nepoznatim virusom sa laboratorijskih majmuna.
 
Virus se prenosi direktnim kontaktom s telesnim tečnostima zaraženih, poput krvi, ali ne i vazduhom. Period inkubacije je od dva do 21 dan.
  • Laloš

    03.10.2024 08:50
    Ebola je za ovaj virus lakša prehlada. Samo je virus besnila smrtonosniji od Marburg virusa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Japan dobio novog premijera

Japanski parlament izabrao je predsednika vladajuće Liberalno-demokratske partije Šigeru Išiba za premijera.

VIDEO: Izrael počeo kopnenu invaziju na Liban

Izraelska vojska (IDF) počela je pogranične kopnene operacije u južnom Libanu protiv militantne grupe Hezbolah i infrastrukture koja se nalazi duž severne granice Izraela, objavio je Tajms o Izrael.