Štrajk lučkih radnika SAD mogao bi da dovede do nestašica i poskupljenja pred izbore

Štrajk američkih lučkih radnika, koji je na snazi na istočnoj obali SAD od Mejna na severoistoku do Teksasa na jugu, ima potencijal da podigne cene i stvori nestašice dobara širom zemlje.
Štrajk lučkih radnika SAD mogao bi da dovede do nestašica i poskupljenja pred izbore
Foto: Pixabay
To je prvi takav štrajk od 1977. godine, a organizuje ga sindikat koji predstavlja 45.000 lučkih radnika.
 
Ukoliko bi potrajao više od nekoliko sedmica, mogao bi dovesti do poskupljenja namirnica i nestašica.
Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je da je, prema njegovom viđenju, načinjen napredak u pravcu okončanja štrajka, a kada je upitan koliki je to napredak, odgovorio je: "To ćemo otkriti uskoro".
Sindikat poznat kao Međunarodna asocijacija lučkih radnika (ILA) traži značajno veće plate za svoje članove i potpunu zabranu automatizacije kranova, rampi za utovar i kamiona za prevoz kontejnera u 36 američkih luka. 
 
U tim lukama se utovaruje ili istovaruje otpilike polovine tovara sa brodova koji pristaju u američke luke. Ugovor između ILA i Američke pomorske alijanse, koja zastupa luke, istekao je danas.
 
Osnovni zahtev lučkih radnika je povećanje plata za 77 odsto u odnosu na iznos iz tog ugovora koji je bio na snazi šest godina, kako bi se pokrio gubitak vrednosti plata usled inflacije.
 
Alijansa je pre no što su radnici juče izašli na barikade ponudila povećanje od 50 odsto i obećala da će zadržati nivo auotmatizacije na nivou koji predviđa dosadašnji ugovor. Ponudila je i dodatne penzione beneficije i dodatne opcije za zdravstvenu zaštitu. 
 
Predsednik SAD bi mogao da suspenduje štrajk na 80 dana na osnovu jednog zakona iz 1947. godine. Međutim, Bajden je u nedelju rekao novinarima da ne planira da interveniše "jer se radi o kolektivnim pregovorima". 
 
Problem sa neistovarenom robom je u tome što nisu sve luke specijalizovane za sve vrste robe, pa se štajk teško može zaobići, a deo robe je i lako kvarljiv - poput banana.
  • Zemlja čudesa

    04.10.2024 08:15
    Za to vreme...
    Kinezi iz kontrolne sobe upravljaju kranovima, a kontejnere po luci razvozi veštačka inteligencija. I nemaju viškove radnika jer svako može da nađe neki posao.
    Zato ćete i propasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU će tužiti Mađarsku zbog spornog zakona

Evropska komisija je saopštila da će tužiti Mađarsku pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu zbog mogućih kršenja prava na privatnost i slobodu izražavanja i udruživanja.