Orban: Evropska unija je započela ekonomski hladni rat sa Kinom

Mađarski premijer tvrdi da je Evropska unija započela "ekonomski hladni rat" sa Kinom dok se lideri Unije pripremaju za ključno glasanje o uvođenju carina na uvoz električnih automobila.
Orban: Evropska unija je započela ekonomski hladni rat sa Kinom
Foto: 021.rs
Orban je za mađarski državni radio rekao da Brisel tera članice EU da rade protiv Kine, što je nazvao "ekonomskim hladnim ratom".
 
Premijer Mađarske, koji je predvodio akciju dovođenja kineskih fabrika za proizvodnju električnih automobila i baterija u zemlju, rekao je da Mađarska ne želi da bude ograničena bilo kojim blokom, već da želi da nastavi trgovinu sa obe strane.
Ocenio je da će biti sve teže prodati proizvode koji su proizvedeni u EU ako se svetska ekonomija podeli na dva bloka.
 
Istakao je da je nejasno i to da li Mađarska može uspešno da nastavi sprovođenje svoje strategije "ekonomske neutralnosti".
Članice EU glasaće danas o tome da li će uvesti carine na uvoz električnih vozila kineske proizvodnje u iznosu do 45 odsto, u narednih pet godina.
 
Dobro obavešteni izvori agencije Rojters kazali su da će Nemačka glasati protiv uvođenja tih carina.
  • @sale

    04.10.2024 11:34
    Pitanje je ko razuma bez i gde se danas uzivaju slobode. U "basti" sigurno ne.
  • sale

    04.10.2024 11:21
    razuma bez
    uvek mozes da das ostavku na mesto premijera madjarske i da iz zle evropske unije koja hoce da unisti tradicionalnu porodicu, odes u peking, moskvu, pjongjang ili neki slican slobodarsko patriJotski grad, da tamo uzivas u svim slobodama koje u zloj EU nemas...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU će tužiti Mađarsku zbog spornog zakona

Evropska komisija je saopštila da će tužiti Mađarsku pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu zbog mogućih kršenja prava na privatnost i slobodu izražavanja i udruživanja.