Velike poplave u BiH: Najmanje 14 mrtvih, stradala i beba

Najmanje 14 osoba, među kojima i jedna beba stradali su u poplavama koje su zahvatile delove BiH, u Hercegovačko - neretvanskom kantonu.
Velike poplave u BiH: Najmanje 14 mrtvih, stradala i beba
Foto: Screenshot (Youtube/Večernji list)
Poplave su uzrokovane obilnim padavinama. Kako piše N1, 14 osoba je poginulo u Jablanici. 
 
"Žena koja je bila zatrpana u kući je izgubila bebu. Ona je dobro, ali je izgubila bebu", javila je reporterka N1.
Zbog velikih bujica i odrona ugroženo je mnogobrojno stanovništvo, uz informacije da ima žrtava kao i veliki broj povređenih i nestalih osoba, saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite.
 
"Saobraćajne, telefonske i internet veze su u prekidu. Počevši od Mostara, u Drežnici je velika bujica Drežanke srušila par mostova, odnela 20-ak automobila i za sada nemamo podatak o ljudskim žrtvama na tom području. Zbog odrona, put M-17 prema Donjoj Jablanici je neprohodan", navedeno je u izveštaju, dok s terena dolaze informacije da su dve osobe smrtno stradale.
Najteža situacija je u Jablanici i okolnim mestima (Buturović Polje, Ostrožac, Čelebići) gde je došlo do velikog broja klizišta na kuće, odrona na puteve i plavljenja kuća koje se nalaze uz jezero, saopšteno je iz Civilne zaštite.
 
Zvanični podaci, koje je izneo šef odeljenja za donose s javnošću vlade HNK Darko Jukan, glase da je u Jablanici najmanje 14 mrtvih.
 
 
Snažan ciklon zahvatio je Zapadni Balkan, najdramatičnije je u BiH, a bujične reke poplavile su i gradove u Crnoj Gori i Hrvatskoj.
 
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez je kazao kako je, prema nepotvrđenim informacijama, do sada čak 20 osoba izgubio život u katastrofalnim poplava i odronima u ovoj državi, piše Insajder.
 
 
Da ima žrtava potvrdila je i predsednica vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač, ali nije mogla da govori o broju dok ne dobije zvanične podatke.
 
Kiseljak je potpuno pod vodom, nestalo je struje, a meštani su zarobljeni u svojim kućama.
 
 
U Vareš-Majdanu obrušio se potporni zid i naslonio na jednu zgradu, pa stanari imaju problem da izađu iz svojih domova.
 
Zbog jakog nevremena, koje je odseklo sever tog kantona, zatražena je pomoć Oružanih snaga BiH, dodala je ona, javlja BHRT. 
U akciju potrage i spašavanja, pored vojnika, uključili su se i britanski specijalci koji su bili na obuci u BiH, javlja Klix.ba, opisujući da se kuće u Jablanici nalaze pod vodom i da je vodena bujica odnela veliki broj vozila.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je Srbija spremna da pomogne Bosni i Hercegovini ukoliko oni to budu želeli.
  • Jovan

    04.10.2024 13:55
    Uzasno. Najiskrenije saucesce.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU će tužiti Mađarsku zbog spornog zakona

Evropska komisija je saopštila da će tužiti Mađarsku pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu zbog mogućih kršenja prava na privatnost i slobodu izražavanja i udruživanja.