Poplave u BiH: Zvanično 18 mrtvih

U poplavama u Bosni i Hercegovini do sada je, prema zvaničnim podacima, poginulo 18 ljudi.
Poplave u BiH: Zvanično 18 mrtvih
Foto: Beta/AP (Armin Durgut)
Spasioci su pronašli još dva beživotna tela, jedno u Buturović Polju, drugo na području Donje Jablanice.
 
Time je broj stradalih na području Hercegovačko-neretvanskog kantona povećan na 15. U Buturević Polju kod Konjica poginule su dve osobe, a 13 je stradalo u Donjoj Jablanici, gde je situacija najkritičnija.
 
U Fojnici su život izgubile tri osobe.
Radnici koji su od jutros na terenu i rade na raščišćavanju kuća i puteva to rade vrlo oprezno, jer postoji mogućnost da se ispod odrona nalaze preživeli ili eventualno tela poginulih osoba, navodi Oslobođenje.
 
Tokom noći na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) nije bilo novih padavina i pomeranja tla koji bi doveli do novih žrtava.
 
 
Fojnica: Na poplavljenim područjima nema struje ni vode za piće, selo Dusine odsečeno
 
Na poplavljenim područjima u opštini Fojnica u Bosni i Hercegovini nema električne energije, većina stanovnika nema vodu za piće, a obustavljen je i saobraćaj na regionalnom putu do sela Dusine koje u potpunosti odsečeno, saopšteno je iz opštinskog Kriznog štaba.
 
Vodostaj reka je u opadanju, a ekipa Civilne zaštite opštine Fojnica na terenu nastoji da evidentira štetu i utvrdi šta je neophodno za dalje delovanje, navedeno je u saopštenju na sajtu opštine Fojnica.
 
Mehanizacija je upućena na teren i radiće se na osposobljavanju putne komunikacije za selo Dusina iz oba pravca. Volonteri opštinskog Crvenog krsta stalno su na terenu i nastoje da obezbede stanovništvu sve što je potrebno, dok Dobrovoljno vatrogasno društvo dostavlja vodu za piće meštanima ugroženih područja.
 
S obzirom na to da se situacija na području Fojnice u vezi sa poplavama stabilizuje, Krizni štab je zaključio da postoje uslovi da sutra budu održani lokalni izbori na 15 biračkih mesta, dok na tri biračka mesta - Gojevići, Bakovići i Dusina nema uslova za njihovo održavanje, navodi se u saopštenju opštinskog Kriznog štaba u Fojnici.
 
Novinarka BHT1: Mesta u BiH zahvaćena poplavama su neprepoznatljiva
 
Nakon poplava koje su zahvatile BiH najteža situacia je u Jablanici, gde je i najveći broj srušenih objekata i objekata pod vodom, a slično je i u Trusini i Buturović Polju, a novinarka TV BHT 1 Dragana Kusmuk Stanišić kaže da su ta mesta neprepoznatljiva.
 
"Mogli smo videti samo drveće i vodu, mulj, sve pluta na površini vode, mogli smo videti zabrinute stanovnike", rekla je ona za Tanjug i dodala da su već pokrenute i humanitarne akcije za pružanje pomoći ugroženima.
 
Ona navodi da se prema poslednjim nezvaničnim podacima 48 lica vodi kao nestalo samo na teritoriji Jablanice, dok zvanični podaci govore da je nakon bujičnih poplava i pojave klizišta kod Jablanice, Konića, Kreševa i Kiseljaka potvrđena smrt 19 osoba, a da se za mnogima traga.
 
Stanovništvu na pogođenim područjima potrebna je pomoć, a najugrentije su konzervirana hrana i flaširana voda. Kusmuk Stanišić ističe da je putna komunikacija otežana, a ponegde i u potpunosti obustavljena. Prema njenim rečima, meteorolozi nisu predvideli ovaj scenario.
"Upozorili su na malo padavina u oktobru, rekli su da će jesen biti topla i sa malo kiše, međutim, desilo se to što se desilo", kaže ona.
 
Dodaje da postoji mogućnost su se mogle preduzeti preventivne mere, da postoji mogućnost da se nešto moglo uraditi, da su neki prolazi za vodu mogli biti pročišćeni, ali da stanovnici ne traže krivce.
  • Jelena ns

    05.10.2024 16:17
    Seku se sume koje drze tlo, nelegalni kamenolom i evo sta dobijete... Neko napuni dzepove a neko izgubi zivot.
    Tako je to na ludom Balkanu.
    Jadni ljudi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU će tužiti Mađarsku zbog spornog zakona

Evropska komisija je saopštila da će tužiti Mađarsku pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu zbog mogućih kršenja prava na privatnost i slobodu izražavanja i udruživanja.