Rusija uklanja talibane sa liste terorističkih organizacija

Rusija je donela "principijelnu odluku" da ukloni talibane sa svoje liste terorističkih organizacija, izjavio je izaslanik predsednika Rusije za Avganistan Zamir Kamulov, objavio je Tass.
Rusija uklanja talibane sa liste terorističkih organizacija
Foto: Beta (MSP Rusije/AP)
"Rusko Ministarstvo spoljnih poslova i služba bezbednosti završavaju pravnu obradu", rekao je Kamulov.
 
Talibani su 2003. uvršteni na rusku listu terorističkih organizacija zbog podrške separatistima na Severnom Kavkazu.
U odvojenim komentarima tokom godišnjeg diplomatskog foruma o Avganistanu u Moskvi, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je zapadne zemlje da ukinu sankcije talibanima.
 
"Još jednom pozivano zapadne zemlje da priznaju odgovornost za postkonfliktnu rekonstrukciju Avganistana, ukinu sankcija i vrate Kabulu oduzetu imovinu“, rekao je Lavrov u uvodnoj reči na skupu kome je prisustvovao i avganistanski ministar spoljnih poslova Amir Kan Mutaki, prenosi Politiko.
Lavrov je pohvalio aktuelno avganistansko rukovodstvo za borbu protiv droge i Islamske države, ne pominjajući izričito talibane.
 
Rusija postepeno normalizuje odnose sa talibanima i u julu ih je ruski predsednik Vladimir Putin nazvao "poverljivim saveznikom", dodajući da bi taj pokret mogao da pomogne Rusiji u borbi protiv Islamske države, u vreme porasta terorističkih napada u Rusiji.
 
Za sada nijedna vlada nije priznala talibansku administraciju, ali su Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati prihvatili ambasadore Avganistana u svojim zemljama.
  • Realista

    05.10.2024 22:20
    kad je frka dobri su i ...
    A šta ćemo sa ratom sa Afganistanom? To se prepravlja u ruskim udžbenicima, kao i u srpskim?
  • Zare

    05.10.2024 22:07
    Tacno, isti su kao talibani. Zato ih brisu sa spiska terorista.
  • Joca

    05.10.2024 21:48
    Taman kad pomisliš da je vrhunac ludila dosegnut - gle iznenađenja!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet