Greta Tunberg uhapšena u Briselu tokom protesta

Švedska klimatska aktivistkinja Greta Tunberg privedena je danas u Briselu nakon što su demonstranti blokirali raskrsnicu.
Greta Tunberg uhapšena u Briselu tokom protesta
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kako prenosi belgijski portal VRT, oko 300 ekoloških aktivista krenulo je u protestnu šetnju od Luksemburškog trga ispred Evropskog parlamenta do metro stanice Merode u Eterbeku.
 
Oni su saopštili da planiraju da tamo održe "javni sastanak o klimatskoj pravdi".
Međutim, oko stotinu njih usput je blokiralo jednu raskrsnicu, a policija je počela da privodi aktiviste, među kojima je bila i Tunberg.
 
Ona je u izjavi za VRT upozorila da je klimatska kriza "egzistencijalna kriza za bezbroj ljudi i biće sve gora".
Aktivisti su članovi evropske klimatske krovne organizacije "United For Climate Justice" (UCJ) i globalnog ekološkog pokreta "Extinction Rebellion".
 
Ranije su se eko-aktivisti obratili otvorenim pismom čelnicima evropskih institucija, posebno predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu.
 
Oni su, između ostalog, pozvali da Evropa izradi jasan plan za postepeno ukidanje subvencija za fosilna goriva u Evropi do 2025. godine.
 
Ovo bi trebalo da pomogne u postizanju evropskih klimatskih ciljeva. Do 2030. Evropska unija planira da emituje 55 odsto manje gasova staklene bašte nego 1990. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet