U Kazahstanu referendum o izgradnji nuklearke

Referendum o izgradnji nuklearne elektrane održava se u Kazahstanu. Više od 12 miliona građana može da se izjasni na 10.325 biračkih mesta.
U Kazahstanu referendum o izgradnji nuklearke
Foto: Pixabay (ilustracija)
Referendumsko pitanje je "Da li se slažete sa izgradnjom nuklearne elektrane u Kazahstanu". 
 
Ideju o izgradnji nuklearke promoviše vlada predsednika Kasima Tokajeva, dok ova centralnoazijska država nastoji da postepeno ukine zastarele termoelektrane na ugalj.
Taj plan se, međutim, suočio sa kritikama zbog mogućih opasnosti, nasleđa sovjetskog nuklearnog testiranja i strahova da će Rusija biti uključena u projekat izgradnje nuklearke, prenosi Rojters.
 
Iako ima značajne rezerve prirodnog gasa, Kazahstan, zemlja sa oko 20 miliona stanovnika, oslanja se uglavnom na termoelektrane na ugalj za proizvodnju električne energije, uz dopunsku proizvodnju u nekim hidroelektranama i sektoru obnovljivih izvora energije.
Kazahstan uvozi električnu energiju, pretežno iz Rusije, a domaći elektroenergetski objekti uglavnom su zastareli.
 
Održavanje referenduma obezbeđivaće 33.000 policajaca.
  • Borat

    06.10.2024 11:44
    Katastrofa u najavi
    Kazakhstan Power Bank ili Cernobilj srednje azije pitanje je sad?!
    Inace ta struja nije opasna to samo "pecne" pogotovo u idealnm uslovima kad crkne reaktor.Idealna drzava za experiment.
  • Realista

    06.10.2024 10:52
    Boratova zabit
    Višedecenijski autokrata Tokajev pita zaluđenu i zatupljenu polupismenu rulju da li da gradi nuklearku sa svojim klimačima i tapšačima. Divno, san svakog patriotskog srbina!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet